Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,952 $

Karácsony lengyel javaslattal állt elő: Putyin vagy a magyar városok? 

Budapest főpolgármestere egyértelműen Vlagyimir Putyin kiszolgálásának tudja be azt, hogy az önkormányzatokra többletterhet tett a háború. 

...svg content...Fotó: Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond az Önkormányzatok az idõsekért címû, a fõvárosi önkormányzat és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztetõ Tanácsa által szervezett konferencián az Újvárosháza dísztermében 2022. október 28-án. MTI/Kovács Attila
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Karácsony Gergely úgy véli, hogy nem a szankciók miatt drágult az élet, főképp az energia, hanem azért, mert Orbán Viktor minden áron ki akarja szolgálni Vlagyimir Putyint, ezért javaslatot tett. 

Lengyel példát venne át a főpolgármester, amely mindössze annyiról szól, hogy a magyar városok és falvak bizonyos intézményei kedvezményes áron kaphassák az energiát, ezt az ötletet pedig meg is osztotta az országgyűlési frakciókkal.  Soron kívül Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

A közösségi oldalán számolt be róla, hogy mit talált ki: 

„Ha a magyar kormány Putyin-függősége miatt magától képtelen rá, akkor másoljuk le a lengyel példát, és így mentsük meg a magyar településeket az ellehetetlenüléstől. Minden feltétel adott hozzá, hogy a drága orosz gáz kiváltásával olcsóbban kaphassák az energiát a magyar városok és falvak, valamint a legfontosabb közszolgáltatások és intézmények. Ezért jövő héten településvédő törvényjavaslat benyújtását kezdeményezem a parlamenti pártok frakcióvezetőinél.

Az általam kezdeményezett törvényjavaslat azt célozza, hogy az önkormányzatok, és az úgynevezett érzékeny fogyasztók – az iskolák, óvodák, bölcsődék, kórházak, idősotthonok, szociális intézmények – kedvezményes áron kapják az energiát a jövő év végéig legalább. Ehhez nem kell mást tenni, mint lemásolni a lengyel Szejm által a héten elfogadott hasonló tartalmú törvényt. Sokat szoktak mifelénk Lengyelországra hivatkozni kormánykörökben, nosza, akkor tegyék ezt most is. Szívesen nyújtunk segítséget a frakcióknak a javaslat kidolgozásában.

A javaslatot elküldöm Kocsis Máténak, a Fidesz-, Simicskó Istvánnak a KDNP-, Gyurcsány Ferencnek, a DK-, Dr. Lukács László Györgynek, a Jobbik-, Dr. Tóth Bertalannak, az MSZP-, Gelencsér Ferencnek, a Momentum-, Szabó Tímea-nak, a Párbeszéd-, Ungár Péternek, az LMP-, és Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk képviselőcsoportja vezetőjének.

Minden feltétel adott ahhoz, hogy lengyel mintára szülessen törvény a települések védelmében. Az elmúlt hetek tényei ugyanis napnál világosabban mutatják: az olcsó orosz gáz kormányzati ígérete egész egyszerűen kamu, ordas nagy hazugság. A magyar települések, és az általuk működtetett intézmények, az óvodák, bölcsődék, idősotthonok, a legfontosabb közszolgáltatások azért kerültek az ellehetetlenülés szélére, mert a magyar kormány vállalhatatlanul drágán szerzi be a gázt Putyintól, és nem mutat hajlandóságot az orosz függőség csökkentésére sem. A magyar kormány a saját rossz politikájának árát közvetetten az önkormányzatokkal, az óvodákkal, bölcsődékkel, kórházakkal, iskolákkal, vagyis a magyar polgárokkal fizetetti meg – ennek pedig véget kell vetni.

A tény az, hogy a környező országok önkormányzatai a magyar ár töredékéért kapják az energiát. Bulgária fővárosában, Szófiában a novemberi piaci gázár 350 Ft/m3, a magyar kormány ezt 1500 Ft/m3-es áron kötötte le a budapesti távfűtés részére. Zágráb rögzített áron kapja az áramot a horvát államtól, körülbelül 30 Ft/kWh áron. Nekünk ugyanezért 462 Ft-ot kell fizetni. Kinek mit intéz a kormánya….

Tény az, hogy ma a világpiacon a gáz ára a háború előtti szint alá csökkent. Jelenleg sokkal olcsóbban lehet a spotpiacon, Nyugatról gázt beszerezni, mint Oroszországból. Éppen ezért a hozzánk hasonló helyzetű és kitettségű országok felelős módon elkezdték csökkenteni az orosz függőséget, így jár el Szlovákia, így jár el Csehország, így Ausztria, bár ugye nekik sincs tengerpartjuk. Egyedül a magyar kormány az, amelyik a háború kitörése óta sem vásárolt mástól gázt, csakis az agresszortól, Oroszországtól. Ezzel nem csak kiszolgálja Putyint, de rezsiválságba sodorja a magyar polgárokat és településeket.

Az, hogy a magyar kormány energiahivatala a valaha volt legmagasabb áron fixálta azt az árat, amit az önkormányzati cégeknek fizetniük kell a távhőért, egyenesen közbotrány. Ezzel óvodákat, bölcsődéket, idősotthonokat ítéltek bezárásra, miközben a piaci ár a kormány által fixált árnak már csak töredéke. A rossz döntést egyetlen tollvonással megváltoztathatná a kormány, mégsem tesz semmit hosszú hetek óta, már ha a milliárdokba kerülő plakátkampányt nem számítjuk.

Itt az ideje, hogy az energiaválságról végre a tények alapján vitatkozzunk, pont ennek a helye az Országgyűlés, a lengyel minta átvétele jó alapot adna ennek, és nekem mindegy, hogy melyik frakció veszi ezt nevére, de a magyar önkormányzatok, a magyar települések, vagyis a magyar polgárok védelme nem tűr halasztást” – írta. 

Ezeken a helyeken törik fel vagy lopják el a legtöbb autót

Meglepő, de nem Budapest az autólopások és feltörések elsődleges helyszíne a rendőrség adatai szerint.