Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
391,78 Ft
Font
457,76 Ft
Bitcoin
62,593 $

Jelentés: feltörték Liz Truss mobilját, a brit kormány sürgős vizsgálatot követel

A volt brit miniszterelnök telefonját még akkor törték fel, amikor külügyminiszter volt, ami azért is problémás, mert a hackerek hozzáférhettek bizalmas üzeneteihez, melyek többek között az orosz-ukrán háborúról is szóltak.

Fotó: MTI/AP/Frank Augstein
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian a Mail on Sunday napilap nyomán számolt be arról, hogy úgy tudni, amikor Liz Truss külügyminiszterként tevékenykedett a brit kormányban, feltörték telefonját és hozzáfértek a külföldi tisztviselőkkel váltott üzeneteihez, többek között olyan privát üzenetváltásokhoz, melyekben az orosz-ukrán háborúról beszéltek.

A lap egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az állítólagos hackertámadásért Oroszországhoz köthető ügynökök a felelősek, noha a BBC és a Sky News is jelezte, hogy egyelőre nem tudták független módon ellenőrizni ezen értesüléseket. Soron kívül A hét első felében napsütés, a második felében esős és szeles lesz az idő

Arról is szólt jelentés, hogy akkor fedezték fel a hackelést, amikor Truss akkori külügyminiszterként a toryk vezetői pozíciójáért indult, és állítólag Truss telefonjának feltöréséről Boris Johnson akkori miniszterelnök, valamint Simon Case kabinetminiszter is tudott, ám a részleteket elhallgatták.

Miután most fény derült a hackelésre, a brit ellenzéki pártok azt követelik, hogy sürgősen vizsgálják ki az állítólagos feltörést. A brit kormány szóvivője a PA Mediának nyilatkozva nem kívánta kommentálni az egyéni biztonsági intézkedéseket, azt azonban leszögezte, hogy a kormány komoly rendszerekkel dolgozik a kiberfenyegetések elleni védelem okán.