Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,91 Ft
Euró
388,63 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,702 $

Több tízezren tüntetnek a kormány ellen Prágában és Brünnben

A civil aktivisták által szervezett tüntetésen demonstrálók tízezrei követelik, hogy a kormány mondjon le, továbbá előrehozott választások kiírását követelik.

A cseh kormány lemondását és előrehozott választások kiírását követelik tüntetők a prágai Vencel téren 2022. október 28-án. MTI/EPA/Martin Divisek
Európa

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Újabb kormányellenes tüntetést tartottak péntek délután Prágában, szeptember eleje óta már a harmadikat, a rendőrség szerint több tízezer résztvevővel. Brünnben (Brno) is kormányellenes megmozdulást tartottak, ott néhány ezren jelentek meg.

A civil aktivisták által szervezett és a Vencel téren megtartott prágai tüntetésen felszólaló civilek, valamint politikusok élesen bírálták a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép kormány gazdasági és szociális politikáját, az orosz-ukrán konfliktushoz való viszonyulását és az Európai Uniót is. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

A kormányellenes megmozdulást a parlamenten kívüli pártok közül több is támogatta, köztük a kommunisták és a szociáldemokraták. A parlamenti pártok közül a tüntetés mellett csak a Tomio Okamura vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) állt ki.
A rendőrség a Twitteren megjelent közleményében a résztvevők számát „néhány tízezerre” becsülte. Jirí Paroubek volt szociáldemokrata kormányfő felszólalásában azt mondta, hogy a hatóságok „nagyon alábecsülték” a résztvevők számát.

A lakosság elégedetlen, folyamatosan csökken életszínvonaluk

A magas infláció következtében csökken a lakosság életszínvonala, és az állam is egyre szegényebb – mutatott rá Jirí Paroubek. „Attól tartok, hogy még csak a válság elején vagyunk. Meglapozott a félelme mindannyiunknak, hogy a jövőben nem lesz földgáz. Félek attól, hogy a Fiala-kormány kockázatos politikája, illetve az Európai Unió hibás lépései következtében cseh cégek százai mehetnek csődbe, és az emberek százezrei válhatnak munkanélkülivé” – jelentette ki a volt miniszterelnök.

Katerina Konecná, az Európai Parlament képviselője, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke úgy fogalmazott, hogy a kormány arrogáns, semmibe veszi a lakosság érdekeit, véleményét, és egyoldalú politikája az orosz-ukrán konfliktusban ellentétes Csehország érdekeivel.

A civil felszólalók azt követelték, hogy a kormány fékezze meg a drágulási hullámot, vezessen be maximális árakat az alapvető élelmiszerekre, üzemanyagokra és a lakbérekre. Többen a kormány lemondását is követelték, illetve azt, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, s a kormány állapodjon meg közvetlenül Moszkvával az orosz gáz behozataláról.

Tüntetni mindenkinek joga van – reagált a megmozdulással kapcsolatban Petr Fiala miniszterelnök a közszolgálati hírtelevízióban. „Jó lenne azonban, ha a résztvevők azt is megvizsgálnák, kik és milyen céllal szervezték meg a tüntetést” – jegyezte meg Fiala, de ezúttal tartózkodott attól, hogy minősítse a tüntetést. Szeptemberben éles bírálatok érték, mert az első nagy tüntetésről azt mondta, hogy oroszpárti erők hívták össze, és ellentétes Csehország és Európa érdekeivel.

(MTI)

Letartóztattak egy amerikai katonát Oroszországban, lopással vádolják

Múlt csütörtökön, Vlagyivosztokban vették őrizetbe a 34 éves férfit.