Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,14 Ft
Euró
396,46 Ft
Font
468,60 Ft
Bitcoin
61,541 $

Ukrán író: Ukrajna a „végsőkig fog harcolni”

Andrej Kurkov ukrán író csütörtökön kijelentette, Ukrajna a „végsőkig fog harcolni” az oroszok ellen, hogy Putyin ne valósíthassa meg az „orosz birodalomról” szóló álmát.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Andrij Marijenko
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Andrej Kurkov ukrán író a Sky Newsnak nyilatkozva jelentette ki, hogy meglátása szerint az ukránok győzhetnek, ám ez nagyon sok ukrán katona és civil életébe kerülne. Az író feltette a kérdést, „mi a győzelem Ukrajna számára?”, majd meg is válaszolta azt:

„A győzelem Ukrajna számára a megszállt területek felszabadítása, ami megvalósítható ugyan, de valószínűleg sok időbe és sok ukrán katona és civil életébe fog kerülni.” Soron kívül Olaszország után Franciaország is beállt Orbán Viktor mögé

Hozzátette, az ukránok „dacosak” és nem akarnak visszatérni a Szovjetunióba, nem akarnak úgy élni, mint Oroszországban, ahol nincs szólásszabadság. Rámutatott, ennek okán az ukránok „a végsőkig fognak harcolni”. Úgy fogalmazott, „jó lenne, ha Oroszországban történne valami, ami megállítja ezt a háborút”.

Arra a kérdésre, hogy mint író, hogyan jellemezné az orosz elnököt, azt mondta:

„Ő egy őrült, aki megpróbálja megteremteni örökségét Oroszországban. Azt akarja, hogy úgy emlékezzenek rá a tankönyvekben, mint valakire, aki újjáépítette az orosz birodalmat, ám ez nem fog megtörténni.”

Kurkov úgy látja, ez a háború Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt egy komikusból „igazi államférfivá” változtatta, megjegyezve, hogy ő maga is menekülésre kényszerült kijevi otthonából, amikor Oroszország február végén lerohanta Ukrajnát, hozzátéve, hogy kezdetben „bénultnak” érezte magát, és amikor a háború első napjait dokumentálta, minden érzelemtől mentes volt.