Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,53 Ft
Euró
386,78 Ft
Font
451,69 Ft
Bitcoin
66,745 $

Három katari vendégmunkás halálát ismerte el a FIFA

A jogvédő szervezetek ugyanakkor több ezerre teszik a világbajnokság létesítményeit építő vendégmunkások halálos áldozatainak számát.

...svg content...MTI/EPA/NOUSHAD THEKKAYIL
Sport

Bense Róbert

Szerkesztő

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség közleményében három ember halálát említette a világbajnoksági stadionjainak építkezéseihez köthetően. Jogvédők szerint azonban ez a szám jóval magasabb.

A FIFA ugyan hozzátette, hogy 37 további halálesetet is dokumentáltak, ezek viszont nem építkezéseken történtek, így nem is a munkálatokhoz kapcsolják őket – számolt be róla a Telex.

Kárpótlási jogalapot követelnek

Katart régóta bírálják, amiért embertelen körülmények között dolgoztatta a vendégmunkásokat, akik a világbajnokságot kiszolgáló létesítményeken dolgoztak. Jogvédő szervezetek úgy vélik, több ezren veszthették életüket.

A katari indoklás szerint reformokat hajtottak végre a balesetek elkerülése érdekében, és úgy vélik, azok „mennyisége pedig nem volt aránytalan az ott dolgozó vendégmunkások számához viszonyítva”.

A jogvédők kárpótlási jogalap létrehozását követelik, a német szövetség támogatásával. A DFB elnöke Nancy Faeser német belügyminiszterrel október végén Katarba utazik, hogy az építkezések körüli emberi jogi kérdésekről tárgyaljanak.

Egyre több gyermeknek van szüksége komoly segítségre

Az év első négy hónapjában több mint 10 ezer gyermek fordult a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz, közülük 500-an öngyilkossági szándékkal.