Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,103 $

Ilyen intézkedéseket hoztak a hazai egyetemek a spórolás jegyében

Nemrég a Kulturális és Innovációs Minisztérium kiadta határozatát, mely szerint az állami egyetemeknek szeptember 22-ig kellett elkészíteniük energiamegtakarítási terveiket.

...svg content...Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismert, a kormány korábban arról döntött, hogy a spórolás jegyében 18 fokban maximalizálja a közép- és felsőoktatási intézményekben a hőmérsékletet, e döntés pedig annak okán született, hogy a kormány július közepén energia-veszélyhelyzetet hirdetett az elszálló energiaárak miatt.

A Telex most összegyűjtötte, hogy a spórolás jegyében milyen intézkedéseket hoztak az állami felsőoktatási intézmények. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem első körben létrehozta az Energiatakarékossági Támogató Bizottságot, továbbá kinevezett egy energiatakarékossági felelőst, az intézkedések végrehajtására és koordinálására.

Az egyetem a portál megkeresésére úgy nyilatkozott, az ELTE „meg kívánja teremteni a fenntartó minisztérium által elvárt jelenléti oktatás és vizsgáztatás feltételeit, az egyetem teljes bezárására természetesen nem kerülhet sor”.

A spórolás jegyében úgy határoztak, villanybojlereket szerelnek fel a melegvíz-korlátozás okán, mellyel 5 százalékot spórolhatnak az energián. Az őszi szünetet december 12-17. közé írták ki, a vizsgaidőszak pedig december 19-től február 4-ig tart majd, ám a december 12–18-i héten sem órát, sem vizsgát nem tartanak.

BME

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szintén energiatakarékossági intézkedéseket jelentett be, melyek közlésük szerint egészen április 15-ig lesznek érvényben:

  • az egyetem létesítményeiben és épületeiben a fűtés időszakosan lesz korlátozva a következők szerint: hétfő, kedd, szerda és csütörtök 18:00 és másnap 6:00 óra között, továbbá péntek 15:00 órától következő hét hétfő reggel 6:00 óráig;
  • tiltott a hősugárzók, olajradiátorok, valamint a klímaberendezések fűtési célű használata az intézmény területén;
  • a közvilágítást is korlátozzák;
  • lekapcsolják a nem technológiai célú klímaberendezéseket;
  • a kollégiumok és a szociális célú létesítmények kivételével mindenhol korlátozzák a melegvíz-szolgáltatást.
  • A BME Bogdánfy úti Sporttelepén a strandröplabda- és teniszpálya téliesítéséhez szükséges sátrakat ezúttal nem állítják fel; a Balatonlellei Ifjúsági Tábort és a gödi Mérőtelepet téliesítik; a fűtési időszakban pedig a létesítményeket bezárják.

PTE

A Pécsi Tudományegyetem spórolási intézkedései között szerepel, hogy október 10-től kezdődően tilos használni a fűtésre is alkalmas klímákat; a minimumhőmérséklet a termekben 20 fok, míg a közösségi és közlekedési helyeken 18 fok lesz.

Tilos tehát bármilyen hőfejlesztő eszközt használni, de a közvilágítást és a parkolóban lévő világítást is tilos működtetni. A világítási üzemidőt a közös és a közösségi terekben is csökkentik; a használaton kívüli felvonókat pedig üzemen kívül helyezik.

Elektromos autótöltésre ideiglenesen szintén nem lesz lehetőség, így az elektromos rollereket és kerékpárokat is tilos az egyetem területén tölteni. A szorgalmi időszak december 2-án zárul, őszi szünet nem lesz, a vizsgaidőszakot pedig december 5. és január 13. közé írták ki.

Debreceni Egyetem

A dolgozók derékmelegítőt kapnak, az állandó hőmérséklet pedig 18 fok lesz, kivéve a kollégiumokban, ahol 20-22 fok közötti lehet a maximális hőmérséklet. Ezen felül bizonyos épületeket rövidebb-hosszabb időszakra használaton kívül helyeznek, de a tanév beosztása is változik.

Ennek értelmében a szemeszter december 9-ig tart, december 12. és 21. között lesz a vizsgaidőszak első szakasza, az egészségügyi intézmények területén működő képzések kivételével pedig december 22. és január 8. között szünetel a vizsgáztatás.

A vizsgaidőszak második szakasza ennek okán január 9-től egészen február 10-ig tart, míg a második félév szorgalmi időszaka május 19-ig tolódik ki.

BGE

A Budapesti Gazdasági Egyetem intézkedései szerint munkaidőben a termeket és az irodákat 18–20 fok közé fűtik majd fel, míg a közlekedőkben, a mosdókban és egyéb helyiségekben 18 fok lesz.

A használaton kívüli termekben mindössze 15 fok lesz, és csak a használat idejére fűtik majd fel 18-20 fokra. Az intézmény mosdóiban nem lesz meleg víz, míg a tornatermek és a kollégiumok zuhanyzóiban maximum 38 fokos lehet a víz.

Corvinus Egyetem

A Telexnek nyilatkozva Takáts Előd, az egyetem rektora megosztotta, az egyetemet nem érinti a rezsiemelés, mivel a kancellár két évre előre kötött szerződést az áram és a gáz kapcsán, ám szolidaritásból vállalták, hogy 20 százalékkal csökkentik energiafelhasználásukat.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

A rektor utasításba adott több takarékossági intézkedést is, többek között:

  • kettő kivételével december közepétől két hónapra bezárják a kollégiumokat;
  • a szárnyépület kivételével december 19. és január 9. között bezárják az egyetemi épületeket;
  • a rendelők kivételével legfeljebb 18 fokra fűtik egyetemi épületeket és a kollégiumokat;
  • az uszodát január végéig bezárják december 19-i kezdéssel;
  • a vizsgaidőszakban távolléti vizsgáztatás lesz;
  • a tavaszi félév szükség szerint távolléti oktatásban indul;
  • lekapcsolják a közvilágítást;
  • hidegebb lesz a meleg víz az egyetem épületeiben;
  • kikötik a kézszárítókat;
  • minden második izzót és fénycsövet kicsavarnak;
  • betiltják a hősugárzók és olajradiátorok használatát;
  • bezár a vívóterem, a Ludovika Oktatási Központ, a Tópart Épület és a lövészklub;
  • 40 ezer forintban maximalizálják az üzemanyagkártyával történő tankolást.

Semmelweis Egyetem

Az egyetemen elmaradhat a tavaszi szünet, amennyiben pedig ez megtörténik, úgy decemberben a két ünnep között oktatási szünet lesz az intézményben.

A Telex megkeresésére az egyetem megosztotta, az őszi szorgalmi időszak a tanév rendjében meghirdetett módon zajlik, az egyetemhez kötött egészségügyi közellátást, diagnosztikus és gyógyító tevékenységet pedig nem befolyásolják a megemelkedett rezsiköltségek.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem hivatalos honlapján számolt be a spórolás jegyében hozott intézkedésekről, melyek szerint:

  • a fűtés útján biztosított léghőmérséklet nem haladhatja meg a 20 Celsius-fokot. (Kiv. a közlekedő-, mellékhelyiségekben, ahol maximum 18 Celsius-fok tartható és az orvosi rendelőkben, ahol maximum 22 Celsius-fok lehet.)
  • a melegvíz-ellátás megszüntetésre kerül, a meleglevegős kézszárítók áramtalanítva lesznek;
  • a vizsgaidőszak 2022. december 12-én kezdődik és 2022. december 19-ig tart, ezt követően 2023. január 9-én kezdődik és 2023. február 11-én zárul;
  • az egyetem 2022. december 19. és 2023. január 9. között zárva tart;
  • a Budapest, Szentkirályi utca 26. sz. épület 2022. október 16-tól 2023. április 15-éig teljes lezárásra kerül;
  • a Sophianum és az Esztergom , Majer István 1-3. telephely 2022. december 19. és 2023. március 1. között lezárásra kerül;
  • az őszi szünet (november 3-4.) elmarad;
  • a tavaszi szünet elmarad.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.