Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,56 Ft
Euró
383,71 Ft
Font
450,57 Ft
Bitcoin
68,607 $

Halálbüntetés várhat a Teheránban letartóztatott tüntetők egy részére

Megkezdődtek a letartóztatások utáni vádemelések, amely kapcsán többek számára is rendkívül súlyossá válhat a helyzet.

...svg content...Fotó: Kormánypárti irániak nagygyűlésen vesznek részt Teheránban 2022. szeptember 23-án, a pénteki ima után. Az iráni fővárosban napok óta kormányellenes tüntetések zajlanak annak a fiatal nőnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. A 22 éves Masa Aminit azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Közel-Kelet

Szabó Kata

Szerkesztő

Teheránban több mint 300 ember ellen emeltek vádat a Mahsa Amini halála elleni tüntetésekkel összefüggésben, közülük néhányan akár halálbüntetést is kaphatnak, jelentették be a hatóságok.

Iránban tüntetések sorozata zajlik azóta, hogy a 22 éves Mahsa Amini szeptember 16-án meghalt, miután három nappal korábban Teheránban őrizetbe vette a rendőrség, a gyanú szerint azért, mert nem tartotta be a szigorú öltözködési szokásokat. Soron kívül Magyar Péter kész lenne bevezetni az eurót Magyarországon

A tüntetések már eddig is több tucat halálos áldozatot követeltek, az elhunytak között főként tüntetők vannak, de a biztonsági erők több tagja is életélt vesztette már a megmozdulásokban.

A hatóságok ugyan nem közölték a szeptember 16-a óta történt letartóztatások teljes számát, ám a helyi hírekben már 12 500 letartóztatott résztvevőről írnak.
Az igazságügyi minisztérium honlapja által idézett Ali Salehi teheráni ügyész szerint eddig 315 embert vádoltak meg „az ország biztonsága elleni összeesküvéssel, a hatalom elleni propagandával és a közrend megzavarásával, számolt be róla az AFP.

A tüntetők egy részét „Isten elleni háború” vádjával is illették, amely vád akár halálbüntetéssel is járhat, tette hozzá Salehi.

Gyurcsány szerint nem lesz köszönet abban, ha az emberek megismerik Magyar Pétert

Gyurcsány Ferenc szerint előbb-utóbb kiderül, ki is az a Magyar Péter, de azon a véleményen va, hogy abban nem lesz köszönet.