Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,973 $

Egyre több magyar diák választja a külföldi felsőoktatási intézményeket

Csaknem 16 ezer hallgató tanul valamelyik külföldi egyetemen, még tovább nőhet a számuk az elkövetkezendő időszakban.

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Csak az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumának tanulói közül minden harmadik döntött úgy, hogy külföldön folytatja tanulmányait. A legnépszerűbb célok Nyugat-Európa, vagy az Egyesült Államok.

Akad olyan magyar iskola is, ahol a hallgatók fele külföldre megy, Ausztriában 7,6%-kal, Németorszában 9, Hollandiában pedig 34%-kal nőtt a magyar hallgatók aránya, Nagy-Britanniát viszont kevesebben választják a brexit után. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a szombati napsütést

Egyre csak nő az arány

Lévai Balázs, az Engame Akadémia ügyvezetője elmondta, hogy a 2016-os tanévhez képest 2021/22-ben 20%-kal több a külföldön tanuló hallgatók száma, éves szinten pedig 4-5%-kal nő az arányuk – írta meg a napi.hu.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumból tavaly 45 végzős ment külföldre, az előző tanévben 54-en jelentkeztek az iskolába. Horn György, a gimnázium pedagógiai vezetője elmondta, hogy ez egy nyomasztó arány, az elmúlt 7-8 év legrosszabb trendje.

Elmondta, hogy az AKG-ban 72-en végeztek tavaly, közülük több mint negyvenen járnak holland egyetemre, Svájban és Franciaországban is többen tanulnak tovább. Horn szerint nem biztos, hogy „össze tudna szedni” húsz gyereket, akik itthon maradtak.

Ultranagy felbontású agyi térkép segíthet megérteni az emberi öntudat rejtélyeit

A kutatók legfőbb célja az emberi tudatosságot lehetővé tevő mechanizmusok jobb megértése, valamint a kómában és vegetatív állapotban lévő emberek kezelésének fejlesztése.