Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

Nagy Márton szerint a kamatstop a családoknak és a pénzügyi szektornak is előnyös

2022-ben egy család 282 ezer forintot takarít meg, 2023 első félévében pedig 174 ezer forintra tehető az az összeg, amit a kormány intézkedésének köszönhetően nem kell kamatként megfizetni. 

Fotó: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2022 címû rendezvényén az Akadémia Klubban 2022. október 14-én. MTI/Soós Lajos
Gazdaság

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményt adott ki, amelyben emlékeztetett, hogy a kormány ezért 2023. június 30-ig meghosszabbította a 2022 januárjában bevezetett kamatstopot, valamint arról is döntött, hogy kiterjeszti annak hatályát. 

Ez azt jelenti, hogy a kamatstop már a legfeljebb 5 éves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott, államilag nem kamattámogatott jelzáloghitel-szerződéseket is megvédi a drasztikus kamatnövekedéstől. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Kiemelte, hogy így a kamatstop már 350 ezer családot véd meg attól, hogy szankciós kamatfelárat kelljen fizetnie, amelyből 284 ezret tesz ki a kamatstop hatálya alá eddig is tartozók száma, és további 66 ezret tesz ki az érintettek köre. 

Ez összesen 80 milliárd forintot jelent a családoknak 2022-ben, 2023 első felében pedig több mint 60 milliárd forintot. 2022-ben a kamatstopnak köszönhetően 2022-ben egy család 282 ezer forintot takarít meg, 2023 első félévében pedig 174 ezer forintra tehető az az összeg, amit a kormány intézkedésének köszönhetően nem kell kamatként megfizetni. 

Megosztotta azt is, hogy a kamatstop intézményének megszűnését követően a kamatok a szerződésekben meghatározott szintre állnak vissza. A döntés a pénzügyi szektornak is előnyös, hiszen a bedőlő hitelek komoly kockázatot jelentenének minden szereplő számára.

„A Kormány továbbra is folyamatosan vizsgálja, hogy milyen eszközökkel védheti meg leghatékonyabban a magyar lakosság biztonságát, és a magyar gazdaság versenyképességét” – jelentette ki. 

Hozzátette: „Ezért védtük meg a rezsicsökkentést, ezért hosszabbítottuk meg az üzemanyag-árstopot és az élelmiszer-árstopot, ezért emeljük a nyugdíjakat és emiatt indítottuk el az energiaintenzív kkv-k támogatási programját is” 

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.