Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,76 Ft
Euró
387,45 Ft
Font
451,52 Ft
Bitcoin
66,447 $

A Gazprom vezére a gázszállítások teljes leállításával fenyeget

Amennyiben pedig ez valóban bekövetkezne, úgy valójában Magyarország járna a legrosszabbul, hiszen az Európába irányuló orosz gázszállítások mértékét a korábbi 40 százalékról 7 százalékra csökkentették.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mint ismert, már tavasz óta nem működik a Jamal német-lengyel hálózat, míg az Északi Áramlatot a Gazprom augusztusban állította le, később pedig egy szabotázsakcióban több robbanás is történt a vezetéken.

Most pedig úgy áll a helyzet, hogy orosz gáz csak csökkentett mértékben és kizárólag Ukrajnán keresztül érkezik, Magyarországra pedig a Török Áramlaton keresztül érkezik export, teljes kapacitáson. Soron kívül Üvegszilánkok voltak a gyermekek ebédjében az iregszemcsei általános iskolában, többen megsérültek

Az Európai Unió tervei szerint gázársapkát vezetnének be, ennek okán pedig egyre komolyabb a feszültség az Európai Bizottságon belül: e lépéssel elsősorban a holland gáztőzsdén vezetnének be egy árszabályozási mechanizmust, ahol mára főként az LNG-szállítmányok váltak meghatározóvá.

A Gazprom az export teljes leállításával fenyeget

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója vasárnap Putyin korábbi kijelentéseit megismételve közölte, amennyiben valóban korlátozni kívánják az orosz gázexport árát, úgy az a gázszállítások elállítását eredményezné.

„Egy ilyen egyoldalú döntés természetesen a meglévő szerződések megsértését jelenti, ami a szállítások leállításához vezetne”

közölte a Gazprom-vezér.

Amennyiben pedig az Oroszországból érkező gázszállítások valóban teljesen leállnának, a globális energiapiacok teljesen felborulnának, de a világgazdaság is megérezné a mostaninál is magasabb energiaárakat.

Az orosz gázszállítás leállítása főként Magyarországot érintené, mivel az európai országok a korábbi 40 százalékról 7 százalékra csökkentették az orosz gázszállítások mennyiségét. Korábban azonban Orbán Viktor és kormánya egyeztetett a Gazprommal és abban állapodtak meg, hogy több földgázt exportálnak a Török Áramlaton keresztül.

Azahriah: Magyar Péter egyszerre kritizálja a Fideszt és a DK-t, ilyen még nem volt

Az egyik legnépszerűbb hazai előadó egy podcastben osztotta meg véleményét Magyar Péter kapcsán.

Fico elleni merénylet: a belügyminiszter nem mond le, vizsgálat indult a testőrök ellen

A szlovák belügyminiszter nem érzi szükségét annak, hogy lemondjon tisztségéről, eközben vizsgálat indult a miniszterelnök testőrei, illetve a merénylőről kiszivárgott videó kapcsán is.