Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Végre volt egy igazán jó napja a forintnak

Magasról lehet nagyot esni – 2009 óta nem erősödött ennyit egyetlen nap leforgása alatt a forint.

...svg content...Fotó: Pixabay
Gazdaság

Bense Róbert

Szerkesztő

Legalábbis százalékosan, számszerűen nézve pedig még soha. Így a forint végre egy pozitív rekordot is fel tudott mutatni az elmúlt napokban tapasztalt több negatív csúcs után. Ehhez viszont igen erőteljes lépések kellettek.

A Magyar Nemzeti Bank 15,5%-ról 25%-ra emelte a fedezett egynapos hitel kamatlábát, továbbá 18%-os kamatláb mellett egynapos betéti gyorstendert is kiírtak – ezek jelentősen javítottak a piaci hangulaton. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A forint csütörtökön érte el a mélypontját, mind az euróval, mind pedig a dollárral és a svájci frankkal szemben. Ekkor egy euróért 433,5, egy dollárért 447,5, egy svájci frankért pedig 448,1 forintot kértek.

A font esetében sem volt sokkal jobb a helyzet, 500 forint fölött is járt az árfolyam. Ehhez képest a mai napra egészen összekapta magát a magyar fizetőeszköz, a javulás pedig az euró esetében még sosem volt ilyen látványos.

Egyetlen nap alatt ugyanis 11,25 forintot javult az árfolyam, hasonló – 2,7%-os – javulásra pedig 2009 áprilisa óta nem volt példa – írja a Pénzcentrum. Az egy évvel ezelőtti árfolyamhoz képest ugyanakkor még így is 13%-os a lemaradás.