Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,94 Ft
Euró
387,50 Ft
Font
451,72 Ft
Bitcoin
65,567 $

IMF: „a legrosszabb még hátravan”

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismételten egy éles figyelmeztetést fogalmazott meg, továbbá bejelentette, hogy ismét rontotta a világgazdaságra vonatkozó előrejelzését.

...svg content...Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az IMF kedden közölte, hogy előrejelzései szerint a globális növekedés 2023-ra 2,7 százalékra esik vissza, és 25 százalék a valószínűsége annak, hogy 2 százalék alá csökkenhet – ehhez képest idén 3,2 százalékos növekedést prognosztizáltak.

A jövő évre vonatkozó adat 0,2 százalékkal alacsonyabb, mint az IMF júniusi előrejelzése, ugyanis az orosz-ukrán háború, az elszálló infláció, valamint Kína gazdaságának lassulása tovább rontja a gazdasági aktivitás mértékét. Soron kívül Nyilatkozott a TEK Orbán Viktor védelméről a Robert Fico elleni merénylet után

Pierre-Olivier Gourinchas, az IMF vezető közgazdásza megosztotta, a világgazdaság több mint egyharmada még az idei évben, de jövőre biztosan zsugorodik, a három legnagyobb gazdaság pedig (az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína) továbbra is egy helyben fog toporogni.

Az IMF prognózisa szerint a globális infláció még az idei év végén tetőzik, ám a korábban vártnál hosszabb ideig maradhat magas szinten, még akkor is, ha a központi bankok agresszív intézkedésekkel próbálják ellenőrzésük alá vonni azt.

A globális inflációs előrejelzés azonban talán még ennél is riasztóbb: az IMF szerint a 2021-es 4,7 százalékról az év végéig 8,8 százalékra emelkedik, majd előrejelzésük szerint 2023-ban 6,5 százalékra, 2024-re pedig 4,1 százalékra esik vissza.

Rámutattak, hiába akarják a központi bankok kamatemelésekkel ellensúlyozni az elszálló inflációt, ezzel csak azt érik el, hogy jelentősen növelik a gazdaságot fenyegető kockázatokat: ha túl keményen lépnek fel, az csak súlyosbíthatja a globális gazdasági visszaesést, azonban ha visszavesznek a tempóból, úgy stabil maradhat.

Az IMF egyenesen „a jelenlegi és a jövőbeli jólétet fenyegető legközvetlenebb fenyegetésnek” nevezte a bankok agresszív kamatemelési intézkedéseit, rámutatva, hogy a szigorítás ütemének ilyen mértékű gyorsulása semmiképp sem vezethet jóra.

Orbán Viktor Robert Ficóról: „Jelenleg az életéért küzd, élet-halál között van”

Több szempontból is fontos lenne Robert Fico mihamarabbi felépülése, Magyarország számára is, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy reggeli interjújában .