Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,28 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,811 $

Oroszország „energiaterrorja” miatt leáll az ukrán áramexport Európa felé

Az energetikai minisztérium közleménye szerint az orosz rakétatámadások állnak a döntés hátterében.

...svg content...Fotó: Twenty20
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A tárca közleményében – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – leszögezte, hogy Oroszország „energiaterrort” alkalmaz Ukrajna és az Európai Unió ellen egyaránt.

„Az ukrán villamos energia, amelyet exportáltunk, segítette Európát az orosz gáz kiváltásában, és támogatta az európai energiarendszer stabilitását” – emelte ki a minisztérium. Soron kívül Nagy bejelentést tett Kunhalmi Ágnes, de mi lesz az MSZP-vel?

Hozzátették, hogy Ukrajna még a több mint hét hónapja orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű leállítása után is teljesítette európai partnereivel szembeni villamosenergia-exportban vállalt kötelezettségeit.

„Azonban a mai rakétacsapások, amelyek hőtermelő és elektromos alállomásokat értek, arra kényszerítik Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa az elektromos áram exportját saját energiarendszerének stabilizálása érdekében” – magyarázta a minisztérium.

„Az Ukrajnából származó villamos energia exportja segített Európának csökkenteni az orosz energiaforrások fogyasztását, és ez az oka annak, hogy Oroszország tönkreteszi az energiarendszerünket, lehetetlenné téve, hogy Ukrajnából áramot exportáljunk” – jelentette ki Herman Haluscsenko energetikai miniszter.

MTI

Novák Katalin a 444 újságírójának: abszolút nem fair, amit csinál

Novák Katalin volt köztársasági elnök Budán járt, ahol egy kávézóban sétált oda hozzá a 444 munkatársa.

Izrael kiiktatta a világ egyik legkeresettebb terroristáját

Óriási csapatást mért Izrael a Hezbollahra, akinek időközben már a vezetőjét is kiiktatták egy szervezett katonai akció kíséretében.

A budapesti tömegközlekedés 1 perces leállítását kérik Karácsony Gergelytől

A Momentum Mozgalom azzal a kéréssel fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, hogy 2024-től minden év október 23-án 19 óra 56 perckor álljon le egy percre a fővárosi tömegközlekedés, emlékezzünk így is '56 hőseire.