Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,30 Ft
Euró
391,12 Ft
Font
458,44 Ft
Bitcoin
63,868 $

Karácsony tisztázta, a szemétszállítók nélkül nem működik Budapest

Karácsony Gergely jelenleg nem tudja teljesíteni azt, amit a szemétszállítók kérnek, akik közül sokan továbbra sem hajlandóak munkába állni.

Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a fővárosi önkormányzat ünnepségén, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendeztek. Az ünnepségnek helyet adó Városháza parkban kortárs magyar művészeket alkotásaiból nyílt plakátkiállítás. A művészeket arra kérték, hogy alkossák meg saját nézőpontjukból, saját eszközeikkel az 1848-as 12 pont mának szóló üzenetét. A magyar művészek mellett a jelenleg óvóhelyeken, frontokon tartózkodó ukrán illusztrátorok alkotásait is kiállították. MTI/Mohai Balázs
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Karácsony Gergely korán kezdte a napot, már 4 óra 30 perckor tárgyalni kezdet a felekkel, ami nem volt egyszerű. Budapest főpolgármestere szerint a szemétszállítók nélkül nem működik a város, és teljesen természetes, hogy ebből a dühből azoknak is kijut, akik kiállnak eléjük.

„A ma reggeli 4:30-as munkakezdéskor mi is ott voltunk Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel a BKM Ecseri úti telepen, ahonnan a kukásautók indulnak egy átlagos hétköznapon összegyűjteni a hulladékot Budapesten.” – írta a posztjában Karácsony. Soron kívül 15 éve mutatták be a Samsung első androidos telefonját

„Azokkal a kollégáinkkal találkoztunk, akik nélkül nem működik a város. A megélhetési gondjaik, az elszabadult árak, az egekbe szökő rezsiköltségek dühössé teszi őket, és teljesen természetes, hogy ebből a dühből azoknak is kijut, akik kiállnak eléjük.”

„Kaptunk belőle mi is, szenvedélyes, érzelemdús beszélgetés volt. Nem udvariaskodtam én sem, semmi helye az unalomig ismert politikusi blablának ott, ahol emberek megélhetéséről és Budapest működéséről van szó.”

Egyelőre nem tudják teljesíteni a kéréseket, de az idei 15%-os béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott fel. Emellett a városvezetéssel is tárgyalt, miután Budapest saját bevétele sem elegendő arra, hogy kifizessék az áramszámlát.

15%-os béremelés és bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatás az ajánlat

„Megerősítettem az ajánlatunkat, a lehetőségeink határáig elmenve próbáljuk segíteni a dolgozóinkat a megélhetési válságban, ezért az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlottam a kollégáknak. Erről fogunk tárgyalni a budapesti cégek szakszervezeteivel is.”

„Beszéltem ma reggel a város helyzetéről, arról, hogy Budapest saját bevétele arra sem elég ma, hogy az egekbe emelt áramszámlát kifizessük. De mi nem engedünk így sem a szolidaritásból, hogy annyit segítsünk, amennyit csak tudunk.”

„Hogy többet tudjunk, ahhoz az kellene például, hogy a kormányzati Kukaholding törlessze az adósságát, adja vissza azt a 15 milliárdot, amit a budapestiek szemétdíjából elvett. Szövetségese vagyok a dolgozóknak, hogy ezt visszaszerezzük a városnak.”

„A tárgyalások folytatódnak. Azon dolgozunk, hogy helyreálljon a szemétszállítás rendje, a kollégák felvegyék a munkát. A szemétszállítás biztosítása a hatályos törvények szerint ma reggeltől a katasztrófavédelem dolga, ma még ezt nem tudták megoldani teljes körűen. Budapest természetesen minden segítséget megad ehhez.”