Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,48 Ft
Euró
389,19 Ft
Font
453,37 Ft
Bitcoin
61,616 $

Tarthatatlan állapotok uralkodnak a hazai állatmenhelyeken

Olyannyira kilátástalanná vált a helyzet a hazai állatmenhelyeken, hogy az üzemeltetők a jelentősen megemelkedett rezsiköltségek miatt már nem tudják, hogyan lennének képesek fedezni a költségeket, nem mellékesen pedig a menhelyek többsége már megtelt.

Fotó: Unsplash/Sasha Sashina
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hazai állatmenhelyek közül több is komoly veszélybe került, ugyanis a működéshez valahogyan ki kellene gazdálkodniuk a jelentősen megemelkedett a rezsiköltségeket, ám tekintettel arra, hogy többségük egyesületi, vagy alapítványi formában működik, még kedvezményben sem részesülnek sem a számlák, sem az üzemanyag tekintetében.

Az ATV-nek nyilatkozva Nagy Mónika, egy Baranyai megyei állatmenhely vezetője kijózanító képet festett a jelenlegi helyzetről: elmondása szerint egyre többen kényszerülnek arra, hogy megváljanak négylábú kedvencüktől, ugyanis a tápok és az élelmek ára olyannyira elszállt, hogy sokan egyszerűen már nem tudják ellátni házi kedvenceiket. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

Nagy Mónika rámutatott, ez a tendencia azért is rossz, mert a menhelyek kapacitása is véges, s több állatmenhely már most eljutott arra a szintre, hogy egyszerűen nem tudnak több állatot befogadni, emellett pedig fenntartási költségeik folyamatosan növekednek. A menhely vezetője röviden és keserűen úgy értékelte a helyzetet:

„Elég katasztrofális a helyzet.”

A nagykanizsai menhelyen egyelőre nem kapták meg az új villanyszámlákat, ám becsléseik szerint alsó hangon kétszer annyit kell majd fizetniük, mint eddig. A telepen gáz ugyan nincs, de az üzemanyagot már egyre nehezebben tudják kifizetni.

Skanecz Tamás telepvezető megosztotta, mivel a menhely nem jogosult a kedvezményes üzemanyagra, csak piaci áron tudnak tankolni, így a gázolaj ára is megjelent a költségek listáján: ez pedig azt jelenti, hogy gázolajköltségeik megduplázódtak, noha igyekeztek racionalizálni az utazásokat.

Az ATV-nek nyilatkozó berettyóújfalui menhely még relatíve szerencsésnek érzi magát a körülményekhez képest, ugyanis nincsenek közművek a telepen, ennek okán pedig a megemelkedett energiaárak miatt sem kell aggódniuk.

Fontos azonban megjegyezni, hogy közművek híján fűteni sem tudnak télen, így a leghidegebb hónapokban a kutyák kenneljeit az adományként kapott ponyvákkal fedik be – a megélhetési költségek brutális drágulása miatt azonban az is egyre komolyabb problémát jelent, hogy jelentősen megcsappant az adományok száma.