Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,738 $

Bíróság elé kell állnia a francia igazságügyi miniszternek

Eric Dupond-Moretti korábban jelezte, hogy nem áll szándékában lemondani, szerinte a köztársasági elnök és a miniszterelnök feladata eldönteni, hogy a posztján maradhat-e.

...svg content...Fotó: Nõjogi aktivisták Gérald Darmanin új francia belügyminiszter és Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter kinevezése ellen tüntetnek Párizsban 2020. július 10-én. Darmanin ellen már háromszor indult vizsgálat egy 2009-ben elkövetett állítólagos nemi erõszak miatt, az ügyvéd Dupond-Moretti pedig a 2012-ben Toulouseban hét embert, köztük három gyermeket meggyilkoló terrorista, Mohamed Merah fivérének, Abdelkader Merahnak a védõje volt. MTI/EPA/Yoan Valat
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Elrendelte Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter bíróság elé állítását egy összeférhetetlenségi gyanú miatt a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróság (CJR) hétfőn. Ez az első alkalom, hogy hivatalban lévő kormánytag ellen per indulhat. Ügyvédei a semmítőszéken fellebbeznek a döntés ellen.

Az igazságügyi miniszter ellen azért indult másfél évvel ezelőtt nyomozás, mert a 2020 nyári kinevezését követően vizsgálatot indított a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló országos ügyészség három vizsgálóbírója ellen, amiért több sztárügyvéd, köztük a jelenlegi tárcavezető híváslistáit is átvizsgálták, amikor megpróbálták azonosítani, hogy ki értesítette Nicolas Sarkozy volt államfőt arról, hogy az egyik ellene folyó vizsgálatban lehallgatják a mobiltelefonját. Az informátort nem tudták azonosítani. Az exelnököt és ügyvédjét azóta egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, de mindketten fellebbeztek a döntés ellen.   Soron kívül Fátyolfelhős, napos időnk lesz hétfőn, 19 fok körül alakul a hőmérséklet napközben

Eric Dupond-Moretti ellen 2020 januárban indított eljárást a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróság (CJR) a három, általa vizsgálat alá vont vizsgálóbíró és egy korrupcióellenes szervezet, az Anticor kezdeményezésére, akik szerint összeférhetetlen a miniszter vizsgálódása korábbi ügyvédi tevékenységével. 

A testület megalapozottnak tartotta a vádakat, ezért elrendelte a pert a tárcavezető ügyében.

„Mint ahogy sajnos arra számítottunk, a pert elrendelte a vizsgálati bizottság. Azonnal fellebbeztünk a semmítőszéknél. Ezzel a rendelet nem létezik többet” – mondta Christophe Ingrain és Rémi Lorrain, a miniszter ügyvédei a CJR döntését követően.

A tárcavezető nem volt jelent a döntés kihirdetésekor. Eric Dupond-Moretti korábban jelezte, hogy nem áll szándékában lemondani, szerinte a köztársasági elnök és a miniszterelnök feladata eldönteni, hogy a posztján maradhat-e.

(MTI)

Gyurcsány Ferenc levezette, szerinte miért volt jobb vele Magyarország

Lesznek szép számmal, akik vitatkozni fognak azon, amiket Gyurcsány Ferenc mondott, mert még mindig tömegek mondják azt, hogy soha nem akarnák újra miniszterelnökként.