Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,61 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
453,80 Ft
Bitcoin
63,996 $

Rusvai: egyre közelebb vannak az országhoz a vírust hordozó denevérek

A koronavírus-járvány komolyabb hullámain ugyan túl vagyunk, ám a fertőzés még mindig fenyeget: Rusvai Miklós figyelmeztetett, egyre közelebb kerülnek Magyarországhoz a veszélyes fertőzést terjesztő orosz patkósdenevérek.

Fotó: Unsplash/CDC
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Rusvai Miklós virológus, állatorvos az InfoRádióban figyelmeztetett, noha a 2019-es koronavírus-járvány kórokozója, a SARS-CoV–2 lecsengőben van, egy új fenyegetés közelít az ország felé: az orosz patkósdenevérekben kering vírus ugyanis szintén egyfajta koronavírus, mely kifejezetten aggasztó tulajdonságokkal rendelkezik.

Rusvai megosztotta, a különböző denevérfajokban már legkevesebb 300 koronavírust azonosítottak a szakértők, melyek ugyanúgy képesek átterjedni az emberre a denevérekről, mint a többi koronavírus. Soron kívül Orbán Viktor: „Váratlanul betoppanok” (videó)

A szakértő ennek kapcsán figyelmeztetett, Oroszország Fekete-tenger menti partvidékén, Szocsiban olyan patkósorrú denevérek jelentek meg, melyek koronavírusokat hordoznak, ami azt jelenti, hogy Magyarországhoz is kifejezetten közel kerültek a koronavírusokkal fertőzött állatok – írja az Index.

Rusvai Miklós hangsúlyozta, ezek a vírusok akár önmagukban is képesek oly módon mutálódni, hogy onnantól kezdve a tüskefehérje módosulása miatt hozzá tudnak tapadni az emberi sejtekhez: ezt előidézheti akár mutáció, vagy a vírusok változásának egy másik módja, a rekombináció, melynek során két különböző vírus egyidejűleg fertőz meg egy embert.

A szakértő rámutatott, arról még korai lenne beszélni, hogy ezek a koronavírusok vajon útjára indíthatnak-e egy újabb globális járványt, ugyanis az eddigi három vírusból csupán a SARS-CoV–2 esetében következett be.

„A vírus szempontjából sok szerencsétlen véletlen kell ahhoz, hogy újra világjárvány törjön ki. Ennek én most egyelőre nem látom túl nagy valószínűségét, de természetesen kizárni sem lehet”

– szögezte le Rusvai Miklós.

Nem is gondolnánk, fejbőrünk mennyi mindent elárul az egészségünkről

Fejbőrünk állapota akár komoly problémákat is jelezhet, de ha odafigyelünk ezekre, időben tenni tudunk azért, hogy mielőbb javulást érjünk el.