Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

A frissen mozgósított oroszoknak megtiltották, hogy okostelefont vigyenek magukkal Ukrajnába

Miután Putyin a múlt hét folyamán elrendelte a részleges mozgósítást, lehetőség nyílt arra, hogy 300 ezer tartalékost hívjanak be, és küldjenek Ukrajnába harcolni: azt azonban mindegyiküknek megtiltották, hogy okostelefont vigyenek magukkal, biztonsági kockázatokra hivatkozva.

Férfiak érkeznek egy krasznodari toborzó központba 2022. szeptember 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, valamint négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régióban népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról. MTI/AP
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Sky News értesülései szerint az Ukrajnába küldött újonnan mozgósított oroszoknak megtiltották, hogy okostelefonokat vigyenek magukkal, ezt pedig a biztonsági kockázatokra hivatkozva közölték az érintettekkel.

Az orosz kormány a részleges mozgósítás bejelentése óta létrehozta a 122-es forródrótot, melyen a mozgósításhoz való csatlakozással kapcsolatos kérdéseket válaszolják meg. A 122-es forródrót közlése szerint biztonsági okokból kifolyólag tilos az okostelefonok használata a katonai egységek területén. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Ez pedig azt jelenti, hogy a katonák nem vihetnek magukkal okostelefont, kizárólag nyomógombos készüléket, de azokat is egy kijelölt helyen tartják, és csak bizonyos, központilag meghatározott időpontokban használhatják.

Eme intézkedés oka, hogy a katonák által közzétett fotókból és videókból olyan fontos információk derülhetnek ki, mint például a tartózkodási helyük, ez pedig hatalmas biztonsági kockázatot hordoz magában.

Sokan ugyanis azok közül, akiket most mozgósítottak, már most is lefilmezik útjuk bizonyos részeit, a szemfülesek pedig szinte azonnal képesek bemérni mozgásukat és helyzetüket: mivel a legapróbb részletet is fel lehet használni egy videó helymeghatározásához, a nyomógombos készülékekkel próbálják kivédeni, hogy megtalálják őket.

Erre pedig tökéletes példa egy, a Sky News által lokalizált videó, melyen az emberek a mozgósítás bejelentését követően felszállnak egy katonai repülőgépre, mely az oroszországi Szokol egyik repülőterére tart. Mindezt úgy sikerült kinyomozni, hogy a videóban látható egyik épületet összevetették a Google Maps aktuális képeivel, így gyorsan kiderült, hogy a videó a jakutföldi repülőtéren készült.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.