Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,11 Ft
Euró
392,83 Ft
Font
458,63 Ft
Bitcoin
63,754 $

Az Egyesült Királyság szankciókat jelentett be az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken tartott „népszavazások” miatt

Az Egyesült Királyság által „látszat-népszavazásnak” minősített események miatt szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, mivel a megtartott „népszavazások” illegális rendszerben működtek.

Emberek voksolnak az Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióinak Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazáson egy luhanszki szabadtéri szavazóhelyiségben 2022. szeptember 24-én. A referendum szeptember 23-tól 27-ig tart a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja ukrán megyék hovatartozásáról. MTI/EPA
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian értesülései szerint az Egyesült Királyság egy új szankciócsomagot jelentett be Oroszországgal szemben, válaszul a jelenleg orosz megszállás alatt álló ukrán területeken megtartott „népszavazásokra”.

Az Egyesült Királyság a hétfőn bejelentett szankciócsomagjában összesen 92 szankciót vezet be, a négy ukrajnai területen zajló „népszavazások” mögött álló személyek ellen, továbbá azon magánszemélyek ellen, akik még mindig támogatják Putyin véres ukrajnai háborúját. Soron kívül Ezt a férfit keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság ügyében

A „népszavazások” miatt szankcionált 33 tisztviselő között szerepel Szergej Jeliszejev, a nemrég a Kreml által beiktatott „herszoni kormány vezetője”; Ivan Kusov, az önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” oktatási és tudományos minisztere; valamint Jevheny Baljckij, a jelenleg orosz megszállás alatt álló Zaporizzsja állítólagos „kormányfője”.

A brit kormány továbbá szankciókat vetett ki az összesen 6,3 milliárd fontos nettó vagyonnal rendelkező oligarchákra, köztük az „orosz ingatlanosok királyaira”, God Nisanovra és Zarak Iljevre; továbbá az orosz állami szervezetek igazgatósági tagjaira.

James Cleverly brit külügyminiszter pedig egyértelművé tette az Egyesült Királyság álláspontját a jelenleg orosz megszállás alatt álló ukrajnai területeken tartott „népszavazásokról”, s leszögezte, ezek a látszat-népszavazások nyilvánvalóan nem tisztességesek és szabadok, éppen ezért soha nem is fogják elismerni azok eredményeit. Hangsúlyozta, egyértelműen az erőszak, a megfélemlítés, a kínzás és az erőszakos deportálások mintáját követik Ukrajna azon területein, melyeket Oroszország elfoglalt.