Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Lengyelország reméli, hogy az új olasz miniszterelnök jó irányba vezeti majd az ország politikáját

Fogiel „az egyik legerősebb NATO-párti, euroatlanti- és ukránpárti olasz politikusnak” nevezte Melonit, és reményének adott hangot, hogy a leendő miniszterelnök „olyan irányban vezetheti kormányát, amilyenben szeretné”.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) számára nehéz lehet az új olasz kormánykoalíció, mert annak két kisebb pártja oroszbarát álláspontot foglal el, de bízik abban, hogy a valószínű miniszterelnök, az euroatlanti irányultságú és ukránbarát Giorgia Meloni az általa kívánt irányba tudja vezetni a kormány politikáját – jelentette ki a PiS szóvivője hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Radoslaw Fogiel arra reagált, hogy részeredmények szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá Olaszország és a Liga alkotta jobboldali koalíció megnyerte a vasárnapi olasz parlamenti választásokat, és Giorgia Meloni, az FdI elnöke valószínűleg miniszterelnök lesz.
A szóvivő rámutatott: a PiS együttműködik az FdI-vel az Európai Parlamentben (EP) az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióban. „Meloninak viszont természetesen két más párttal kell kormányt alakítania” – tette hozzá. Soron kívül Így változik a boltok nyitvatartása október 23-án

Fogiel úgy vélte: a PiS szempontjából nehéz lehet az új olasz kormánykoalícó, mégpedig azért, mert a két kisebb párt vezetői, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini „oroszbarát álláspontokat foglalnak el”.

Fogiel „az egyik legerősebb NATO-párti, euroatlanti- és ukránpárti olasz politikusnak” nevezte Melonit, és reményének adott hangot, hogy a leendő miniszterelnök „olyan irányban vezetheti kormányát, amilyenben szeretné”.

Hangsúlyozta: a PiS olyan olasz kormányra számít, amely „úgy fogja fel az Európai Unió (EU) működését, ahogyan azt az alapszerződésekben rögzítették”. Az EU a tagállamok közössége kell, hogy legyen, és ne vonjon magához új hatásköröket – jelentette ki.

Marcin Kierwinski, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) főtitkára a Radio Zet kereskedelmi rádióban aggodalmát fejezte ki az olasz választási eredmények miatt. Szerinte fenyegetést jelent a lengyel és az európai biztonságra nézve, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnököt „nyíltan támogató személyek fontos miniszterek lehetnek” az olasz kormányban.

Salvinit a politikus „Putyin ügynökének” nevezte. Berlusconiról viszont elmondta: ő az ukrajnai háború kitörése óta nem támogatja az orosz elnököt. A PO és a Berlusconi vezette Forza Italia az Európai Néppárt frakciójába tartoznak az Európai Parlamentben.

(MTI)

Deutsch Tamás: vérlázító provokációra készülnek Gyurcsányék

Deutsch Tamásnál többszörösen betelt a pohár Gyurcsány Ferencék miatt, szerinte megint hazudnak reggel, éjjel meg este.

Meglepően sokan kihagyják a kézmosást mosdóhasználat után

Emellett az is valószínűsíthető, hogy azok közül, akik kezet mosnak WC után és ebéd előtt, sokan nem figyelnek oda az alaposságra sem.

Szarvast gázoltak Piliscsabánál, kocsi alá került az állat

Súlyos baleset történt Piliscsabánál, ahol két gépkocsi is érintett volt egy szarvas elgázolásában, aki minden bizonnyal nem élte túl az ütközést.