Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
64,201 $

A munkaerőhiány miatt enyhíthet a brit vízumszabályokon Liz Truss

A Nagy-Britanniában tapasztalt súlyos munkaerőhiány miatt az új miniszterelnök, Liz Truss felülvizsgálhatja az ország vízumszabályait, szembemenve ezzel konzervatív társai bevándorlásellenes retorikájával.

London, 2022. szeptember 23. Liz Truss brit miniszterelnök a parlamentbe indul a londoni kormányfõi rezidenciáról 2022. szeptember 23-án. A brit törvényozásban Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter költségvetési mutatókat ismertet, ami új pályára állíthatja az Egyesült Királyság gazdaságpolitikáját. Az elõzõ napon a brit jegybank, a Bank of England tizennégy évi csúcsra emelte az alapkamatát, és közleményben valószínûsítette a szigetország gazdaságának recesszióját. MTI/EPA/Neil Hall
Európa

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

Liz Truss felülvizsgáltatja Nagy-Britannia vízumrendszerét, ezzel próbálva megoldani a munkaerőhiány problémáját. A Financial Times cikke szerint a magánszektorban üdvözölték a döntést, amivel azonban kormánya bevándorlásellenes tagjai között nem biztos, hogy jó pontot szerez.

A miniszterelnök egész pontosan a „hiányos foglalkoztatási listán” tervez módosítani, ami lehetővé teszi, hogy egyes hiányszakmákba a tengeren túlról hozzanak munkavállalókat az iparágak képviselői. Ezzel együtt az angoltudás követelménye is kikerülhet egyes szektorok dolgozóinál az engedélyeztetésből. Soron kívül Látványos meteort fotóztak a salgói vár felett (fotók)

A módosítások következtében az EU-n kívüli bevándorlók könnyebben és olcsóbban léphetnének be Nagy-Britanniába, míg a munkáltatóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy az üzemelés helyén nem találtak megfelelő embert a pozícióba, ahova külföldről hoznának embert.

Az üzleti életben üdvözölték a döntést, innen már régóta próbálták elérni a vízumkövetelmények enyhítését, miután egyes iparágakban a Brexit és a koronavírus-járvány komoly munkaerőhiányt okozott. Egy névtelenül nyilatkozó üzletember szerint a lépés „valódi jele” annak, hogy a kormány komolyan gondolja a gazdasági növekedés serkentését.

Truss szövetségesei szerint az új miniszterelnök elkötelezett amellett, hogy a Nagy-Britanniát vonzó célpontnak tartsa a tehetséges munkaerő számára világszerte, azonban a kormánya Brexit-párti tagjai valószínűleg ellenkezni fognak a lépés ellen, mivel az EU-ból való kilépést nagyban motiválta a bevándorlásellenesség.

Trusst már a „miniköltségvetése” pénteki bemutatása óta érik támadások, mely fél évszázada nem látott adócsökkentéseket tartalmaz, sokan még a Konzervatív Pártból is kritizálták azt, mondván, igazságtalan a legnagyobb keresetűeknek adni a legnagyobb kedvezményeket.

Felmérés: ez aggasztja most a legjobban az 50 év feletti korosztályt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt 5 évben jelentősen nőtt azok aránya, akik bizonytalanok háztartásuk anyagi jövedelme miatt.

Így lett bajnok a Real Madrid a Barcelona súlyos gironai vereségével (videó)

Beszédes összefoglaló videó jelent meg a Barcelona súlyos vereségéről, ami a második helyükbe kerülhet a spanyol bajnokságban.

Egyre nagyobb méreteket ölt az éhezés Gáza északi részén

A Gázai övezet északi részén valóságos éhínség tapasztalható, figyelmeztet a Világélelmezési Program.