Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Meteoritok hozhatták a gyémántnál is keményebb anyagot a bolygónkra

Meteoritok hozhatták a gyémántnál is keményebb anyagot a bolygónkra

Illusztráció. Forrás: Pixabay
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Azt már korábban is gyanították a kutatók, hogy a gyémántnál léteznek keményebb anyagok is, azt azonban eddig nem sikerült bizonyítani, hogy ezek a Földön is megtalálhatóak. A lonsdaleit most megerősítette a teóriákat.

Az általunk is ismert gyémánthoz hasonlóan a lonsdaleit is szénből áll. Azonban a gyémántok esetében megszokott köbös atomszerkezet helyett hatszögletű szerkezetű – éppen ezért hexagonális gyémántnak is nevezik. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A gyémántnál mintegy 58%-kal keményebb anyagot afrikai becsapódási helyszíneken, azokon belül is meteoritmaradványokban találták meg a kutatók, akik most már azt sem tartják kizártnak, hogy az anyag a Földön is megtalálható.

Az azonban, hogy hol és mekkora mennyiségben, még nem világos, mint ahogy az sem, hogy a lonsdaleit-et tartalmazó meteoritok pontosan honnan származnak. A szakemberek úgy vélik, hogy valamelyik törpebolygó lehet a forrás.

A tudósok a hónap elején a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban publikáltak tanulmányt a lonsdaleitrőlszámolt be róla a napi.hu.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.