Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,54 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
455,41 Ft
Bitcoin
57,371 $

A Peking által támogatott brit kínai nyelviskolákban tajvani tanárok fogják oktatni a mandarint

Egyre rosszabb a két ország közötti diplomáciai kapcsolat, ez pedig már a britek intézkedésein is meglátszik.

MTI Fotó: Sóki Tamás
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A brit képviselők jelenleg is tárgyalásokat folytatnak Tajvannal arról, hogy az Egyesült Királyságban fokozatosan teljesen megszüntessék a Konfuciusz Intézet működő nyelviskoláit: a pártközi képviselők egy csoportja arról tárgyal Tajvannal, hogy mandarin nyelvtanárokat küldjenek az Egyesült Királyságba, hogy fokozatosan megszüntessék a kínai állam által támogatott intézmények működését.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 30 Konfuciusz Intézet működik, s bár évek óta vita tárgyát képezik az intézmények, a briteket továbbra is ezen helyeken tanítják a kínai nyelvre, a kínai kultúrára, valamint az üzleti etikettre. Ezen iskolák gyakorlatilag befogadó egyetemek, melyek egy kínai partneregyetem és a pekingi székhelyű Kínai Nemzetközi Oktatási Alapítvány (CIEF) közös vállalkozásaiként működnek. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Noha a brit kormány egészen a közelmúltig pozitívan értékelte a Peking által támogatott programot, és oktatási miniszterként még maga Liz Truss is dicsérte azt 2014-ben, mondván, hogy az intézmények „erős infrastruktúrát hoznak létre a mandarin nyelv oktatására az Egyesült Királyságban”, az azóta miniszterelnökké választott politikus már egészen más véleményen van.

Truss szemmel láthatóan egyre inkább ellenséges álláspontot képvisel Pekinggel szemben: a közelmúltban megjelent hírek szerint ugyanis a brit miniszterelnök Kínát az Egyesült Királyság „nemzetbiztonságát fenyegető akut veszélynek” nyilvánította az országot, s ezzel egy kategóriába sorolta Oroszországgal – írja a Guardian.

A közelmúltbeli negatív fejlemények okán pedig a Kína és az Egyesült Királyság közötti kétoldalú kapcsolatok látványos romlásnak indultak, a Konfuciusz Intézet projektje pedig vizsgálat alá került. A kampányolók egyre komolyabban kérdőjelezik meg a kínai nyelvoktatási program finanszírozási és toborzási folyamatát, kiemelve a szólásszabadság korlátozását az intézményekben, s elavultnak nevezve az Egyesült Királyság mandarin nyelvoktatással kapcsolatos megközelítését.

Legfőbb problémaként a finanszírozást nevezték meg: a China Research Group által júniusban készített tanulmány szerint a brit kormány minden kiadása az egyetemi Konfuciusz Intézeteken keresztül folyik; becslések szerint 2015 és 2024 között legalább 27 millió fontot különítettek el e célra.

Miközben az Egyesült Királyságban egyre nagyobb az aggodalom a kínai állami támogatású intézmények miatt, az Egyesült Államokban sem épp rózsás a helyzet, ám ott már Tajvan is lépett. 2020-ban ugyanis megszületett egy megállapodás a két ország között a nyelvoktatás kiterjesztéséről, egy tajvani kormányzati ügynökség pedig 2021 óta hoz létre nyelvtanulási központokat megannyi amerikai városban, egyértelműen a Konfuciusz Intézettel versenyezve. E mintára pedig a brit kormány is hasonlóképpen cselekedne, s tajvani nyelvoktatókkal pótolná a kínai nyelvtanárokat.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.