18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,244 $

Új kivégzési módot, nitrogén-hipoxiát alkalmazna Alabama állam egy hármas gyilkosságot elkövető férfin

Millert 1999-ben hármas gyilkosságért ítélték el, kivégzésének a napját szeptember 22-ére tűzték ki. 

...svg content...Fotó: Unsplash
Észak-Amerika

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Alabama állam készen áll arra, hogy ebben a hónapban egy új, még soha nem használt kivégzési módszert, nitrogén-hipoxiát alkalmazzon egy halálbüntetés végrehajtásához – közölte egy szövetségi bíróval az állam ügyésze.

James Houts,  az állam főügyészhelyettese azt mondta R. Austin Huffaker Jr. amerikai kerületi bírónak, hogy „nagyon valószínű”, hogy a módszer rendelkezésre áll majd Alan Eugene Miller kivégzéséhez, amelyet jelenleg szeptember 22-re tűztek ki – írja a CBS News.  Soron kívül Eljött a nap, meghallgatja a bíróság Robert Fico merénylőjét

A végső döntés arról, hogy alkalmazzák-e az új módszert, John Hamm büntetés-végrehajtási biztoson múlik, azonban könnyen lehet, hogy pereskedés lesz az ügy vége. 

A nitrogén-hipoxiát, amely az oxigén nitrogénnel való helyettesítésével állítólag halált okoz, Alabama és két másik állam már engedélyezte kivégzésekre, de soha nem alkalmazták.

Az 1999-ben hármas gyilkosságért elítélt Miller megpróbálja megakadályozni a Holman börtönben történő kivégzését. Az új módszer alkalmazásának lehetőségét egy bírósági meghallgatás során hozták nyilvánosságra, amely Miller azon állításával kapcsolatban zajlott, hogy a börtön személyzete évekkel ezelőtt elvesztette a papírjait. Ebben azt kérte, hogy injekció helyett nitrogénnel végezzék ki.

Miller korábban azt írta, hogy nem szereti a tűket a fájdalmas vérvételi kísérletek miatt, és számára sokkal jobban hangzott a nitrogéngáz, úgy, mint a fogorvosi rendelőkben használt dinitrogén-oxid gáz, ezért ez jobb választásnak tűnik. 

Az állam, megpróbálva kétségbe vonni a rabnak a nyomtatványról szóló történetét, megkérdezte tőle, hogy le tudja-e írni a börtönőrt, aki a papírt elvette tőle, de Miller nem tudta. 

Az új kivégzési módszerrel kapcsolatban Houts elmondta a bírónak, hogy az állam odáig ment, hogy megkérdezte, Miller beleegyezne-e, hogy a nitrogén használatához maszkot kapjon, de az elítélt ezt elutasította.

Miller ügyvédje, Mara Klebaner azt mondta, hogy a rab jogi csapatának több információra van szüksége a nitrogénes eljárásról, és nem egyezne bele vakon annak használatába. Miller ügyvédei nem akarják, hogy ő legyen egy még nem kipróbált kivégzési módszer kísérleti esete.

Millert, a teherautó-sofőrt a munkahelyi lövöldözések miatt ítélték el, amelyekben meghalt Lee Holdbrooks, Scott Yancy és Terry Jarvis Birmingham külvárosában. Miller az egyik üzletben lelőtte Holdbrooksot és Yancy-t, majd egy másik helyszínre hajtott, hogy lelője Jarvist. 

Miller téveszmés, és azt hitte, hogy a férfiak pletykákat terjesztenek róla, többek között azt, hogy meleg. A védelem pszichiátere szerint Miller súlyos mentális betegségben szenvedett, de az állapota nem volt elég súlyos ahhoz, hogy az állami törvények alapján beszámíthatatlansági védekezés alapjául szolgáljon.

Már beszélni is lehet Ficóval, de az állapota továbbra is súlyos

Robert Fico szlovák miniszterelnök állapota stabilizálódott a második, hosszadalmas műtét után, ám továbbra is súlyos az állapota.