Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,67 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
454,82 Ft
Bitcoin
59,114 $

Új-Zélandon eltörölték a járványügyi korlátozások nagy részét

Habár a legtöbb országban már egy ideje feloldották a koronavírus-járvány okán hozott járványügyi korlátozásokat, Új-Zéland még csak most jutott el odáig, hogy magabiztosan kijelenthetik, már nem jelent veszélyt a vírus a lakosságra.

Fotó: MTI/EPA/AAP/Ben McKay
Ausztrália és Óceánia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke hétfőn jelentette be, hogy a korábban a koronavírus-járvány miatt bevezetett járványügyi korlátozások nagy részét eltörli, hozzátéve, hogy „itt az ideje, hogy lapozzunk” a világjárvány kapcsán, mivel a helyzet már biztonságos az országban.

Ardern kijelentette, „itt az ideje, hogy lapozzunk”, kiemelve, hogy komoly mérlegelés után úgy értékelték, hogy a járványhelyzet egészen addig enyhült az országban, hogy egy maroknyi szabály kivételével minden járványügyi korlátozást ideje eltörölni. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Mint ismert, Új-Zélandon a világ egyik legszigorúbb járványügyi intézkedéscsomagja került bevezetésre, ám most a járvány lassulásával az európai országokhoz hasonlóan enyhített a szabályokon.

A miniszterelnök által hétfőn bejelentett enyhítések értemében ezentúl nem lesz kötelező a maszkviselés a nyilvános helyeken, két héten belül pedig az utolsó oltási kötelezettséget is eltörlik – számolt be a Guardian.

A karantén mellett azonban kitart a kormány, annak ellenére, hogy a 7 napos elkülönítés ellen már sokan felszólaltak, s 5 napos karanténra tettek javaslatot, ám a kormány továbbra is úgy véli, hogy ez az időintervallum szükséges a fertőzöttek elkülönítése során.

Noha a télen az omikron variáns is elérte az országot, melynek következtében nagyon sokan életüket vesztették, az elmúlt hetek hivatalos járványügyi adatai alapján mind a megbetegedések, mind pedig a kórházi kezelések száma meredeken csökkent, ami a kormányt is arra késztette, hogy enyhítsen a járványügyi korlátozásokon.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.