Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,708 $

Bajban vannak a román bútorgyártók az elszálló energiaárak miatt

Augusztusban közel 60 százalékkal fizettek többet a villanyáramért, mint tavaly, szeptembertől viszont még magasabbak lesznek a költségeik.

...svg content...Fotó: Unsplash
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az economedia.ro beszámolója alapján Daniel Egri, a Romániai Bútorgyártók Egyesületének (APMR) alelnöke elmondta, miszerint az áramszolgáltatók nem akarnak kis- és középvállalkozásokkal szerződni, ennek kapcsán pedig két jelenséget tapasztalnak.

Vagy nem is válaszolnak a megkeresésre, vagy közlik, hogy nem akarnak szerződést kötni, az elutasítás okára vonatkozóan pedig azt mondták, hogy március óta nem kapták meg a kormánytól a nekik járó kompenzációt, ilyen körülmények között pedig nem akarnak az említett cégekkel dolgozni. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Egy ilyen helyzetben a kis- és középvállalkozások az úgynevezett végső szolgáltatóhoz kerülnek, amely csillagászati tarifával dolgozik, így Egri abban bízik, hogy „valaki meghallja majd a segélykiáltásukat” – írta a Maszol.

Az üzletember annak a Maros megyei cégnek a példájával illusztrálta a helyzetet, amelynél dolgozik, ennek kapcsán arra utalt, tavaly 631 lej/MWh áron kapták a villanyáramot, a hatósági árszabályozásnak köszönhetően pedig 1000 lej/MWh-t fizettek érte idén, amely 58 százalékkal nagyobb kiadás volt.

„Szeptember 1-től a fogyasztásunknak csak a 85 százalékát fizetjük majd 1000 lejjel, a maradékot pedig piaci áron. Ez jelenleg 6505 lej, tízszerese a tavalyi 631 lejnek. Oda jutunk, hogy a termelési költségek 30 százalékát az energia teszi ki, ami korábban hét százalék volt” – mondta.

Vitézy Dávid: Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra egymásra talált

Vitézy Dávid reagált Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra nyilatkozatára, miszerint egyikőjük sem akarja őt főpolgármester-helyettesnek