Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,654 $

Karácsony Gergely is elköszönt II. Erzsébet királynőtől: „Isten nyugosztalja, Felség!”

Sorra jelennek meg a gyászüzenetek II. Erzsébet királynő halála kapcsán, aki hatalmas űrt hagy maga mögött.

...svg content...Fotó: II. Erzsébet brit uralkodó óriásfotója a római Olimpiai Stadion kivetítőjén 2022. szeptember 8-án, halálának napján, a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a H csoport első fordulójában kezdődő SS Lazio - Feyenoord mérkőzés előtt. A királynő életének 97., uralkodásának 71. évében a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el. II. Erzsébet királynő édesapja, VI. György király halálának napján, 1952. február 6-án lépett az Egyesült Királyság trónjára. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó III. Károly néven. MTI/AP/Andrew Medichini
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Egy ideje fel volt készülve az Egyesült Királyság, hogy bármelyik pillanatban elveszíthetik II. Erzsébet Királynőt, aki közel 100 évet élt. Rendkívül hosszú és sikeres életet kapott az égiektől, és már odafent lehet azon szeretteivel, akik korábban távoztak.

Erősen vészjósló volt, amikor arról érkeztek hírek, hogy sorra érkeznek a családtagok a királynő rezidenciájába, ami arra utalhatott, hogy eljött a búcsú ideje. Végül bejelentették, hogy az uralkodó örök álomra hajtotta a fejét.

Az Egyesült Királyság gyászba borult, de többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részvétét fejezte ki, akárcsak Vlagyimir Putyin orosz elnök, de Gyurcsány Ferenc szintén megtette ugyanezt, akárcsak Novák Katalin köztársasági elnök.

Karácsony Gergely is megragadta a lehetőséget, hogy megható sorokkal fejezze ki tiszteletét egy olyan uralkodó előtt, akinek az életét nehéz lenne vászonra vinni, annyira eseménydús és hosszú volt, akárcsak az uralkodása.

„II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem. Tartalommal, lélekkel, tartással töltötte meg a monarchia elavultnak tűnő intézményét.” – kezdte sorait Budapest főpolgármestere, aki szintén megemlékezett a valaha volt egyik leghíresebb uralkodóról.

„Uralkodása szolgálat volt, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség szolgálata. Életének közel száz, uralkodásának hetven éve alatt mindig értette a kort, amelyben élt, megtalálta a hangot megannyi generációval.”

„Churchilltől a frissen beiktatott Liz Trussig tizenöt kormányfővel dolgozott együtt, a nép akaratát mindig tiszteletben tartva. Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában. Isten nyugosztalja, Felség!”

Kína is hadgyakorlattal válaszolt az USA lépésére

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) közös haditengerészeti és légi hadgyakorlatot tartott a vitatott Scarborough-zátony környékén, miközben az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek ötoldalú katonai manővereket végeztek a Dél-kínai-tengeren.

Alapjaiban módosul az MSZP vezetői struktúrája

Az MSZP október 19-én tisztújító kongresszust tart, ahol új alapszabály szerint egy elnököt választanak a korábbi társelnöki rendszer helyett.