Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,264 $

Magyar Honvédség: végre megjelent a 21. századi technológia a tüzérségnél, de ezzel nincs vége

Egyre fejlettebb a magyar hadsereg, igen komoly fegyverekkel dolgozhatnak a katonák, ám további fejlesztések várhatóak.

Fotó: A Magyar Honvédség (MH) újonnan vásárolt, német gyártmányú PZH 2000-es önjáró lövegének első éles lövészete az MH Központi Gyakorlóterén Bakonykúti közelében 2022. szeptember 7-én. MTI/Vasvári Tamás
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A Magyar Honvédség megérkezett a 21. századba – jelentette ki a Magyar Honvédség parancsnoka szerdán, a Fejér megyei Bakonykúti melletti központi gyakorlótéren, ahol az újonnan vásárolt, német gyártmányú PZH 2000-es önjáró lövegek első éles lövészetén vett részt.

Ruszin-Szendi Romulusz hangsúlyozta: a Magyar Honvédség „a jelenkorba ugrott”, végre megjelent a 21. századi technológia a tüzérségnél, de nem állnak meg, hanem lesznek további fejlesztések. Soron kívül Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

A parancsnok történelminek nevezte a napot, mivel minden idők egyik legnagyobb hatótávolságú csöves tüzérségi eszközének első éles lövészetét hajtották végre magyar felségjellel, magyar területen. Megemlítette, hogy az önjáró lövegek lőtávolsága 30-40 kilométer, megnövelve pedig 70 kilométer.

Az altábornagy közölte, hogy a német cég egyelőre három löveget adott át, de még huszonegy érkezik, és a szállítás folyamatos lesz. Ruszin-Szendi Romulusz kérdésre elmondta, hogy a haderőképességek fejlesztése töretlen, idén érkeznek az első Lynx lövészpáncélosok, valamint további Gidran harcjárművek, jövőre pedig az első Airbus H225M helikopterek és Leopard 2A7-es harckocsik is hadrendbe állnak.

Fotó: A Magyar Honvédség (MH) újonnan vásárolt, német gyártmányú PZH 2000-es önjáró lövegeinek első éles lövészete az MH Központi Gyakorlóterén Bakonykúti közelében 2022. szeptember 7-én. MTI/Vasvári Tamás

A parancsnok szót ejtett az adminisztrációs erők csökkentéséről és a harcoló alakulatok növeléséről is. Mint mondta, az év végéig újra létrejön a vezérkar, haderőnemi parancsnokságokat hoznak létre úgy, hogy a felső- és középszinten dolgozók létszámát csökkentik, ezzel párhuzamosan pedig öt aktív lövész zászlóalj jön létre, miközben a tartalékos ezredek számát a jelenlegi kettőről a jövőben hétre emelik.

 A gyakorlaton jelen volt az egykori vezérkari főnökök mellett Vargha Tamás honvédelmi államtitkár is, aki kiemelte: a szomszédos Ukrajnában háború zajlik, hazánk elkötelezett a béke mellett, amihez viszont erő kell. Úgy vélte, az erőt például a PZH 2000-es önjáró lövegek jelentik. Szólt a határvadászokról is, akik fokozatosan átveszik a déli határ védelmét, amit most a honvédek a rendőrökkel közösen végeznek. A laktanyákba visszatérő honvédek jelentős erősítést jelentenek, ők fogják ugyanis többek között az újonnan érkező eszközöket kezelni.

(MTI)

Agyonlőttek egy 16 éves késes támadót Ausztráliában

Újabb késes támadás történt Ausztráliában, ezúttal egy 16 éves radikalizálódott tinédzsert lőttek agyon a rendőrök.

Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

Történelmi ütést mért a NY Red Bullsra az Inter Miami szombaton az MLS aktuális fordulójában, így a csapat tagjai a lehető legjobb hangulatban látogathatnak ki az F1-es Miami Nagydíjra.

Nagy meccs vár a Paksra vasárnap, élőben közvetíti a tv

A Paks mérkőzését is élőben közvetíti a televízió, akik arra készülnek, hogy sorozatban második győzelmüket is megszerezzék.