Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,97 Ft
Euró
387,76 Ft
Font
450,56 Ft
Bitcoin
62,830 $

Nagy bajban a közétkeztetés, a túlélésért küzdenek

Az alapanyagárak mellett a rezsiköltségeket is bele kell építeniük az árakba.

Fotó: Twenty20
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Ez azonban számos intézmény, illetve a szülők számára is megfizethetetlen terheket jelent, emiatt több közétkeztető is kénytelen beszüntetni tevékenységét. Szeptembertől szinte mindenhol megemelkedtek a menzaárak.

A napi.hu az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot hozta fel példaként, ahol a tavalyi tanévben még 1480 forintért biztosítottak egy háromfogásos étkezést, ez mostanra 2145 forintra nőtt, amit az iskola már nem tudott elfogadni. Soron kívül Itt a videó az adácsi vonatbalesetről, kamionnal hajtott a vonat elé

A közétkeztető indoklása szerint az alapanyagárak 30-60%-os emelkedése mellett az ágazatban tapasztalt munkaerőhiány, illetve az ebből fakadó bérnövekedések is egyre komolyabb nehézségeket okoznak.

Kiemelték, hogy nem kapnak semmiféle rezsitámogatást, és nem csupán a villanyt és a gázt, de az üzemanyagot is piaci áron vásárolják. Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke szerint már csaknem egy éve megkongatták a vészharangot.

Az alapanyagárak már akkor emelkedésnek indultak, a helyzet pedig sokkal drámaibb lett azóta. Éppen ezért az átlagosan 30%-os áremelkedés elkerülhetetlen, a kérdés már csak az, hogy a hasonlóan nehéz helyzetben lévő intézmények, vagy éppen a szülők hogyan fogják kigazdálkodni ezt.

Szentkirályi szerint ámokfutás, elmebaj és káosz, amit Karácsony csinált

Szentkirályi Alexandra is egyre erősebb jelzőket használ Karácsony Gergely munkájának jellemzésekor, most épp a közlekedés kapcsán.