Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,64 Ft
Euró
388,68 Ft
Font
452,59 Ft
Bitcoin
63,842 $

Rábukkantak Afrika legrégebbi dinoszaurusz fosszíliájára

E felfedezés azért is rendkívül fontos, mert a tudósok ezáltal feltárhatják, hogy hogyan és miért vonultak a dinoszauruszok.

Fotó: Unsplash/ Deb Dowd
Tudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Paleontológusok felfedezték és el is nevezték azt a fosszíliát, mely az eddigi felfedezések alapján a legöregebb dinoszaurusz maradvány Afrikában, a csontvázra pedig Észak-Zimbabwében bukkantak rá.

A hosszú nyakú dinoszauruszt „Mbiresaurus raathi” névre keresztelték, a maradványokat pedig egy hosszas ásatás után fedezték fel: az első fosszíliákat még 2017-ben, a többit pedig 2019-ben fedezték fel Afrikában. Soron kívül Rendkívüli sajtótájékoztatón tesz bejelentést Nagy Márton az üzemanyagárakról

A Nature című tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmányban arról számoltak be a tudósok, hogy becsléseik szerint a Mbiresaurus raathi nagy valószínűséggel mintegy 1,8 méter magas lehetett, súlya pedig 9 és 30 kilogramm között mozoghatott.

A kutatók azt is megosztották, hogy ezek Afrika legrégebbi ismert dinoszauruszai, melyek megközelítőleg 230 millió évvel ezelőtt éltek a Földön, a fosszíliák kormeghatározása alapján pedig koruk hasonló volt a világ más részein talált dinoszaurusz-fosszíliákhoz.

Christopher Griffin, a geotudományok professzora úgy fogalmazott, a Mbiresaurus raathi felfedezése „kritikus földrajzi hiányt pótol” a legrégebben élt dinoszauruszok fosszilis maradványai között, továbbá megmutatja a „hipotézisek által vezérelt terepmunka erejét”.

A fosszilis maradványok alapján a dinoszaurusz két lábon állhatott, relatíve kicsi feje lehetett, háromszög alakú fogai alapján pedig a tudósok arra következtettek, hogy növényevő lehetett, de nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy mindenevő volt.

Magyar Péter vezetésével ott lesz a Tisza Párt a fővárosi önkormányzati választáson

Nincs több kérdés, a Tisza Párt időben leadta 12 fős fővárosi listáját a Nemzeti Választási Irodánál, így Magyar Péter vezetésével ott lesznek a fővárosi önkormányzati választáson.