Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,58 Ft
Euró
389,22 Ft
Font
455,10 Ft
Bitcoin
57,763 $

Minden haditengerészeti hajót kitiltanak a Salamon-szigetek kikötőiből

Arra kérik partnereiket, adjanak időt az új eljárásaik áttekintésére és bevezetésére.

Fotó: A Mercy kórházhajó érkezik Los Angeles kikötõjébe 2020. március 27-én. Az Egyesült Államokban 85740 regisztrált koronavírusos fertõzöttet tartanak nyilván, a halálesetek száma 1303-ra nõtt. MTI/EPA/Etienne Laurent
Ausztrália és Óceánia

Czinder Tímea

Szerkesztő

A miniszterelnöki hivatal keddi közleménye szerint a Salamon-szigetek felfüggesztette a külföldi hadihajók belépését a vizeire mindaddig, ameddig a kikötői látogatások jóváhagyására vonatkozó új eljárást elfogadásra nem kerül.

A lépést egy múlt heti incidens indokolta, amikor az Egyesült Államok parti őrségének egyik hajója, az illegális halászat megfékezése érdekében járőröző Oliver Henry nem tudott rutinszerűen kikötni, mert a kormány nem válaszolt a tankolásra és ellátásra vonatkozó kérésére. Soron kívül Mire számíthatunk az idei strandszezonban? Íme a leghasznosabb információk

„Arra kértük partnereinket, hogy adjanak időt az új eljárásaink áttekintésére és bevezetésére, mielőtt további kéréseket küldenének katonai hajók belépéséről az országba. Ezek általánosan érvényesek minden látogató haditengerészeti hajóra”

– mondta Manasseh Sogavare miniszterelnök.

Hozzátette azt is, hogy nemzeti kapacitást kíván építeni a csendes-óceáni szigetország kizárólagos gazdasági övezeteinek felügyeletére.

Az Oliver Henryn kívül a brit haditengerészeti hajó, a Spey beléptetésének engedélyezése is késlekedett, a két incidens eredményeként pedig a Salamon-szigetek a jóváhagyási eljárások felülvizsgálata mellett döntött.

Korábban az Egyesült Államok Canberrában, Ausztrália fővárosában működő nagykövetsége azt közölte, hogy a Salamon-szigetek felfüggesztette a haditengerészeti hajók beléptetését a kikötőibe.

A humanitárius küldetésen járó amerikai kórházhajó, a Mercy még a moratórium előtt megérkezett, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője azonban „sajnálatosnak” nevezte az Oliver Henry engedélyének hiányát.

A Salamon-szigetek feszült viszonyt ápol az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel, amióta idén biztonsági egyezményt kötött Kínával – olvasható a Channel News Asia cikkében.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője John Kirby sajnálatosnak nevezte, hogy „a kínaiak láthatóan megpróbálják megfélemlíteni és arra kényszeríteni az indo-csendes-óceáni térség nemzeteit, hogy teljesítsék a parancsaikat, és az ő önző nemzetbiztonsági érdekeiket szolgálják, ne pedig a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség szélesebb körű érdekeit”.