Méregdrága lesz a dijoni mustár, lassan erről a finomságról is lemondhatunk
Már most sem olcsó az ínyencség, de ennél már csak borsosabb lesz.
Legalábbis ami az árát illeti. Habár a HVG által kiszúrt háromezer eurós dijoniról kiderült, hogy csupán egy jól megtervezett átverés volt, abban már nincs semmi vicc, hogy a polcokról lassan eltűnik a különlegesség.
A dijoni mustár harmadik legnagyobb gyártójának, a Reine de Dijonnak a kereskedelmi igazgatója szerint olyannyira lecsökkent a termelés, hogy az ágazat 25 éve nem látott válságba süllyedt – írta meg a napi.hu.
Jelenleg a legnagyobb probléma, hogy a Franciaországban korábban 12 ezer hektáron termesztett mustár mostanra 4 ezer hektárra apadt, az alapanyagok jelentős része tehát import, a behozatal pedig akadozik.
A Kanadából érkező magok is megcsappantak, az aszály az ottani termesztést is jelentősen megnehezíti, a globális ellátási problémák pedig egyre csak súlyosbodnak, és az októberi betakarítás sem kecsegtet túl sok jóval.
A tavalyi árakhoz hasonlítva a dijoni mustár már most háromnegyedével kerül többe, azt pedig jelenleg egyáltalán nem látni, hogy hol fognak megállni az árak, ráadásul nem csak a dijonié fog felugrani.