Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,00 Ft
Euró
387,02 Ft
Font
451,73 Ft
Bitcoin
66,272 $

Európa szerte meg kell húzni a nadrágszíjat a háború és az energiaválság közepette

Egész Európában emelkedésnek indultak az energiaárak, és a gáz rekordokat döntögető ára miatt nem úgy néz ki, hogy mostanában enyhülés következik sem, így az egyre nagyobb terhet jelentő számlák miatt sokaknak egyre nagyobb áldozatot kell hoznia.

...svg content...Illusztráció. Forrás: Unsplash
Európa

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

A Reuters nézett körbe a kontinensen, hogy lássa, mire számíthatnak a fogyasztók az ukrajnai háború, az Oroszországra kirótt szankciók és a még mindig zajló koronavírus-járvány közepette. Az elmúlt 12 hónapban 550%-kal növekedett a gáz ára, ami a lap szerint 80%-os emelkedést jelent majd a brit fogyasztók költségeiben, átlagban 3549 fontot, avagy 1,7 millió forintot kell majd kifizetniük egy évre kivetítve.

A kormányok igyekeznek segíteni, de a rendelkezésre álló adatok szerint a háztartások ebből nem sokat éreznek. Az előrejelzések szerint Nagy-Britanniában egy háztartás bevételének 10%-át fogja gázra, villanyra, és üzemanyagra költeni, kétszer annyit, mint egy évvel ezelőtt. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Egy brit jótékonysági szervezet, a Nemzeti Energia-Akciócsoport becslése szerint 8,9 millió háztartás válhat üzemanyagszegénnyé, ami annyit tesz, hogy bevételül legalább 10%-át energiaszámlákra költik.

A lap megkérdezett egy friss munkanélküli férfit, aki arról beszélt, segélyének felét lakbérre költi, a többiből napi egy étkezést és minimális energiafogyasztást engedhet meg magának – bevétele több mint 15%-át költi számlákra. Egy tanulmány szerint már a brit háztartások egyharmada főz, zuhanyzik és fűt kevesebbet.

A legtöbb európai országban a korábbi válságok idején tapasztalt energiaárakat is meghaladta a jelenlegi a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) információi szerint, és globális szinten is kifejezetten rosszul áll a szénájuk. 1978-ig visszamenőleg bár átlagban az amerikai háztartások többet fizettek a gázért, mint az európaiak, ma az európai árak a magasabbak.

Törökországban a tavaly júliusihoz képest megduplázódtak a gázárak, míg a villany ára 67%-ot nőtt. Az Európai Unióban azonban Olaszországot és Németországot érintette a legérzékenyebben a válság. Olaszországban a háztartási kiadások 5%-a ment el energiára, főleg gázra és villanyra. Ez a szám 2019-ben 3,5% volt.

Németországban mindeközben szintén a duplájára emelkedtek a gázszámlák, míg a fűtőolaj ára egy sorházban 78%-kal emelkedett tavaly májushoz képest. Egy Frankfurt közelében élő gépész a Reutersnek úgy nyilatkozott, már csak a munkahelyén, egy ásványvíz-gyártó üzemben zuhanyzik.