Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
372,55 Ft
Euró
398,18 Ft
Font
471,87 Ft
Bitcoin
67,113 $

Gazprom: az orosz gáztározók szintje több mint 90 százalékon áll

Moszkva állítása szerint a hazai tárolók feltöltésének a gázexporttal szemben is előnyt kell élveznie.

...svg content...Fotó: A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. Egy gázturbina-hajtómű nagyjavítására hivatkozva a Gazprom közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/EPA/Anatolij Malcev
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az orosz energiaipari óriásvállalat, a Gazprom nemrégiben közölte, miszerint az ország gáztározói 91,4 százalékban megteltek szerdán, miután Moszkva kijelentette, hogy a hazai tárolók feltöltésének a gázexporttal szemben is előnyt kell élveznie.

A Rystad Energy kutatócég észrevételei alapján az Északi Áramlat-1 gázvezeték, amely az oroszországi Viborgtól egészen a németországi Greifswaldig juttat el gázt a Balti-tenger alatt, jelenleg mindössze 20 százalékos kapacitással működik, ami rettentően kevés.

Az orosz gázszállítás lehetséges csökkenése miatt több ország is igyekszik felkészülni a téli időszakra, amelyet az energiaárak folyamatos növekedése egyre jobban megnehezít, például az Egyesült Királyságban 3549 fontra emelkedik az éves árplafon októberben – írta a Sky News.

A TASS korábbi beszámolója alapján egyes szakértők úgy vélik, Európában a téli gázárak még az 5000 dollárt is elérhetik 1000 köbméterenként, ha sokkal hidegebb lesz, a tárolók készletei pedig gyorsabban fogynak majd.