Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,162 $

Ezért drágul még tovább a hazai tojás

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és a Tojástermelők Szövetsége is áremelkedésre figyelmeztetett.

...svg content...Fotó: Twenty20
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A szakemberek szerint a termelők életben maradása a tét, és a termelési költségek emelkedése miatt, valamint a biztonságos hazai ellátás érdekében nettó 10 forintos termelőiár-emelés várható a hazai tojások esetében.

A megfelelő takarmányellátás is súlyos nehézségeket jelent, mivel nem csupán a háború, de az aszály is jelentősen megemelte a költségeket, az energiaárak emelése pedig további problémákat okozhat már a közeljövőben is. Soron kívül Verőcei halálos hajóbaleset: felvételek a kutatásról az eltűntek után

A tojástermelők abban bíznak, hogy a mostani emelést nem csupán a vásárlók, de a kereskedelem szereplői, így az üzletláncok is elfogadják, hiszen ezzel biztosítható lesz a hazai, jó minőségű tojásellátás.

Prof. Dr. Sütő Zoltán, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke elmondta, hogy „a magyar tojás kiváló minőségű, élelmiszerbiztonsági szempontból megbízható, a rövid ellátási lánc pedig a legkisebb környezetterheléssel biztosítja az állandó kínálatot, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor.”

Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdaságok, és az euró/forint árfolyam sem kedvez az importnak, így arra nem számíthatunk, hogy a saját termelésen felül olcsón hozzá tudunk jutni import tojáshoz” – tette hozzá Sütő.

A napi.hu emlékeztetett, hogy a termelői tojás ára az elmúlt öt évben alig emelkedett – főképp a többi alapélelmiszerhez képest. 2018. januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára darabonként nettó 31,92 forint volt, 2022. júniusára csupán 9 forinttal drágult.

Hajdú Péter szerint Magyar Péter csak köszönettel tartozik Orbán Viktoréknak

Hajdú Péter hosszasan reagált Magyar Péternek egy bejegyzésben, és azt mondta, többek között Orbán Viktornak, Mészáros Lőrincnek és Rogán Antallnak is köszönettel tartozik.