Érdemes felkészülni, tovább fog drágulni a kenyér
Ha az eddigi áremelkedések nem lettek volna elegendőek, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint érdemes felkészülni arra, hogy tovább fog drágulni a kenyér Magyarországon.
A Magyar Pékszövetség elnöke az InfoRádiónak adott interjújában rámutatott, a jelenlegi gazdasági helyzetre való tekintettel elengedhetetlen a sütőipari termékek árának jelentős emelkedése.
Septe József úgy fogalmazott, mivel folyamatosan drágulnak a sütőipari vállalkozások munkájához szükséges termékek, az energiaárak pedig szintén elszállóban vannak, az érintett vállalkozások is kénytelenek érvényesíteni az árakban a megnövekedett költségeket.
Noha a pékek önköltség alapján maguk határozzák meg, hogy milyen áron értékesítik termékeiket, már most is látni olyan termékeket, melyek meghaladják az 1000 forintos határt, ilyenek például a különleges kézműves, rozsos, magvas kenyerek.
Septe rámutatott, a várható drágulás mértéke több tényezőtől is függ, így például számításba kell venni az alapanyagok árát, valamint a munkabéreket, de az is rendkívül fontos, hogy egy vállalkozás mely energiaszolgáltatóval és mikor állapodott meg.
A Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta, ellátási problémák jelenleg nincsenek, mivel a következő aratásig szükséges lisztmennyiség megvan, ráadásul szerencsére a magyar alapanyagokból sincs hiány, ezért a lakosságnak sem kell aggódnia amiatt, hogy nem jut kenyér az asztalra.