Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,92 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,06 Ft
Bitcoin
62,961 $

Márki-Zay Péter nem okolja az OMSZ-t az elmaradt hódmezővásárhelyi programok miatt

Hódmezővásárhely polgármestere kiállt az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei mellett.

Fotó: Pixabay
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

„Hódmezővásárhelyen az előrejelzett időjárás miatt nekünk is le kellett mondanunk sajnos több színvonalas augusztus 20-i programunkat, azonban egy percig nem tartom felelősnek ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársait és rendkívüli módon helytelenítem a felmentésüket!”írja közösségi oldalán Márki-Zay.

Hódmezővásárhely polgármestere a poszt alatti kommentben még hozzáfűzte, hogy „az OMSZ osztályvezetőinek kiállása munkatársaik mellett példaértékű! Ilyen kultúrát szeretnénk teremteni hazánkban”. Soron kívül Napos, csapadékmentes kedd vár ránk

A hozzászóláshoz kapcsolódó linken az a poszt látható, melyben az OMSZ kifejti, hogy „az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem SZAKMAI háttérintézmény.”

„Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át. Szinte ezzel egyidőben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit –egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk” – írják.

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani” – írják.

Az OMSZ állásfoglalását a szolgálat 17 vezetője írta alá, a teljes poszt ide kattintva olvasható.

Összeomlott egy gát Kenyában, legkevesebb 45 ember életét vesztette

A heves esőzések nyomán összeomlott egy gát, legkevesebb 45 ember életét követelte a tragédia.