Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,204 $

Magyar szakértő: azonnal le kellene állítani a Zaporizzsjai atomerőművet

Az első számú magyar atomszakember rámutatott, a nukleáris ipar szigorú rendelkezései szerint nem szabadna tovább működnie a létesítménynek, a csernobilihoz hasonló katasztrófa azonban szerinte nem ismétlődhet meg.

Fotó: A Maxar Technologies mûholdfevétele a Zaporizzsjai atomerõmûrõl a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2022. augusztus 19-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. MTI/EPA/Maxar Technologies
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő

Az Infostart beszámolója szerint az InfoRádió vendége volt Aszódi Attila, az atomenergia elismert magyar szakértője, aki szerint azonnal cselekedni kellene a Zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban; le kellene állítani mind a hat blokkot, valamint a létesítmény működési engedélyét is vissza kellene vonni.

A Budapesti Műszaki Egyetem tanára szerint a kialakult helyzet jelentős biztonsági kockázattal jár, az elmúlt hetekben ugyanis több incidens is történt az erőmű területén, amelyek következtében megsérült a hidrogénfeldolgozó üzem, megsérült két távvezeték, valamint a kiégett üzemanyagok tárolója közelében is felrobbant egy gránát. Soron kívül Szelevényi gázrobbanás: emberölés kísérlete miatt nyomoz a rendőrség

Aszódi Attila szerint azonban a leginkább az ad okot aggodalomra, hogy a két fél egymást vádolja a támadásokkal; szerinte ezzel valójában nem egymást, hanem Európát fenyegették, mégpedig azzal, hogy a csernobili baleset megismétlődhet Zaporizzsjában is.

A sokáig a magyar kormány első számú atomenergetikai tisztviselőjeként dolgozó egyetemi tanár rámutatott, hogy a nukleáris ipar szigorúan szabályozott és tapasztalatokkal alátámasztott rendelkezések alapján működik, amelyek értelmében le kellene állítani az erőmű blokkjait.

Hozzátette, az ukrán hatóságoknak vissza kellene vonnia a létesítmény működési engedélyét is, amire minden okuk meglenne, miután a hírek szerint az oroszok nagy mennyiségű robbanóanyagot és tüzérségi eszközöket tárolnak az erőműben.

Arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e még egy a csernobilihoz hasonló katasztrófa, a szakember határozottan nemmel válaszolt; ennek legfőbb oka, hogy Zaporizzsjában teljesen más típusú reaktorok vannak használatban, mint Csernobilban.