Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,65 Ft
Euró
388,25 Ft
Font
452,69 Ft
Bitcoin
63,462 $

Sok embert kellett kimenteni a Balatonból pénteken

Halálos baleset ugyan nem történt, viharos körülmények között több mint veszélyes a Balaton vízén tartózkodni.

Fotó: police.hu
Baleset

Takács Petra

Szerkesztő

A balatoni járőrüknek is sok dolguk akad egy nyári szezon alatt, sajnálatos módon vannak, akiken már nem lehet segíteni. Idén is voltak halálos áldozatai a nyárnak a Balaton vízén, noha ez minden esetben elkerülhető lehetett volna.

Pénteken kora délután a viharos szél veszélyes hullámokat generált a Balatonon, és a strandolók több esetben kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízi-rendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Műszaki hibás vagy homokpadra futott vitorlások utasait, az erős hullámzásban elsodródó szörfösöket, vízibicikliseket és kimerült úszókat segítettek ki szorult helyzetükből az egyenruhások – írja a police.hu. A másodfokú viharjelzés ideje alatt nyolc esetben tizenhat embert mentettek ki a tóból.

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Gulyás Gergely szerint Magyarország szívességet tesz az EU-nak az uniós elnökséggel

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország uniós elnöksége előnyös lehet az Európai Unió számára.

A Fidesz helyi kampányfőnöke vette észre a lángoló választási plakátokat

Ismeretlen tettesek rongálták meg és gyújtották fel a Fidesz választási plakátjait Ózdon, a helyi szervezet és a rendőrség nyomozást indított.

Újabb vizsgálatot indítottak a Boeing ellen

Az Egyesült Államok Polgári Légiközlekedési Hivatala (FAA) vizsgálatot indított a Boeingnál, hogy megállapítsa, helyesen hajtották-e végre a 787-es Dreamliner típusú repülőgépek szárny és törzs közötti csatlakozásainak kötelező ellenőrzéseit.