18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,750 $

Tömeges szarvasmarha-elhullást okozott egy gyakori növény Olaszországban (videó)

A szárazság miatt a növekedésben visszamaradt cirokban felhalmozódott a hidrogén-cianid, ami percek alatt az állatok brutális halálát okozta.

...svg content...Fotó: Daniel Quiceno M / Unsplash
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Körülbelül 50 szarvasmarha pusztult el augusztus 6-án az északnyugat-olaszországi Torinó melletti Sommarivad el Bosco farmon, a helyi állatvédőszervezet pedig megállapította, hogy az állatok heveny poroszsavmérgezést szenvedtek.

Ez a sav a dhurrinból származik, amely természetesen jelen van a fiatal ciroknövényekben, bár nem olyan magas koncentrációba, mint amilyet a helyszínen vett mintákban mértek. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

„Azt gyanítjuk, hogy a szárazság okozta ezt a nagyon nagy mennyiségű dhurrint a cirokban”

– mondta Stefano Giantin, a Kísérleti Zooprofilaktikai Intézet (IZS) állatorvosa, aki az esetet vizsgálja.

A dhurrin a fiatal cirokhajtásokban fordul elő, hogy védelmet nyújtson a növényevők ellen, megemésztve azonban hidrogén-cianidként is ismert poroszsavat szabadít fel. Normális esetben a vegyület mennyisége a növekedés során csökken, és nem okoz panaszokat, a folyamatos aszály azonban meggátolta a cirok fejlődését, ami a dhurrin felhalmozódásához vezetett.

A szarvasmarhák poroszsavmérgezése gyors és brutális, a tünetek a lenyelés után már 10-15 perccel jelentkeznek, és 15-30 perccel később a légúti, idegrendszeri és izomrendellenességek az állat elhullásához vezetnek.

A 700 mg/kg-ot meghaladó poroszsav adag már halálos kimenetelő mérgezést okoz a szarvasmarhák számára, az olasz farmon szerencsétlenül járt példányok vérében azonban 900 mg/kg-ot is meghaladó mennyiséget találtak.

Az érintett állatok megmentésének egyetlen módja, ha nátrium-tioszulfátot fecskendeznek beléjük, ami semlegesíti a hidrogén-cianidot; ezzel a módszerrel a szakértők körülbelül 30 tehenet tudtak megmenteni augusztus 11-én, amikor további három farmot sújtott ugyanez a jelenség, de 14 állat pusztulását így sem tudták megakadályozni.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.