Azért drágul a burgonya, mert az emberek sokat esznek?
A szakértő szerint nemcsak a kialakult körülmények, hanem a szárazság, valamint az európai piac nagysága és mélysége is felelős a jelenlegi helyzetért.
Idén júliusban 24,8 százalékkal drágult az élelmiszer Szerbiában, jóval nagyobb mértékben, mint az eurozónában, ahol 11 százalékos emelkedést regisztráltak, amelynek kapcsán a Szerbiai Nemzeti Bank (NSB) kormányzója is elmondta a véleményét.
Jorgovanka Tabaković kiemelte, az országban azért nőtt 152 százalékkal a népszerű zöldség ára, mert a pandémiát követően sokan szerveztek lakodalmakat és más ünnepségeket, ami a szárazság és egyéb tényezők mellett a kereslet növekedéséhez vezetett – írta a Szabad Magyar Szó.
Okfejtésével konkrétan arra utalt, hogy jelenleg azért kell többet fizetni a krumpliért, mert az emberek sokat esznek, részletesebb információkkal pedig az NBS inflációról szóló jelentésének bemutatása során Milan Trajković, a gazdasági és statisztikai osztály igazgatóhelyettese szolgált.
Elmondta, az adatok alapján sokkal alacsonyabbak voltak az ország élelmiszerárai két évvel ezelőtt, a jelenlegi helyzetért pedig nemcsak a kialakult körülmények, hanem az európai piac nagysága és mélysége is felelős, amely által sokkal változékonyabbak az árak.