Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,880 $

Szergej Sojgu: Közép-Ázsiában továbbra is magas a terrorizmus kockázata

A tisztviselő szerint az ázsiai-csendes-óceáni országok atomfegyverrel való kiképzése az egész térséget „felrobbantaná”.

Fotó: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter beszél a tizedik alkalommal megrendezett Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián (MCIS) 2022. augusztus 16-án. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu az Army-2022 haditechnikai fórum megnyitóünnepségén felszólalva kijelentette, Közép-Ázsiában továbbra is magas a terrorizmus kockázata, amely a NATO-csapatok 20 éves jelenlétének „öröksége”.

Elmagyarázta, az amerikai és a NATO-erők Afganisztánból történő gyors kivonulása után a közép-ázsiai térségben még mindig feszült a helyzet, az új afgán vezetés pedig komoly katonai és gazdasági kihívásokkal néz szembe. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Majd „kiábrándítónak” nevezte a katonai szövetség két évtizedes jelenlétének „örökségét”, amely elmondása szerint jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a terrorveszély szintje rendkívül magas a régióban – számolt be a RIA Novosti.

A védelmi miniszter kiemelte, erre a helyzetre egyedül az érdekelt országok és nemzetközi szervezetek összehangolt fellépése jelenthet megoldást, majd az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália által kötött biztonsági megállapodás (AUKUS) veszélyeire terelte a szót.

Hangsúlyozta, az AUKUS számára adott a lehetőség, hogy katonai és politikai szövetséggé nője ki magát, valamint az sem kizárt, hogy a NATO közös nukleáris kiképzésre irányuló fejlesztéseit is felhasználhatják, amely „felrobbantaná” az ázsiai-csendes-óceáni térséget.

Úgy véli, ennek a technikai alapjait az amerikai gyártmányú repülőgépek „aktív népszerűsítése” teremti meg, amely jelentős kockázatot jelent a régióra nézve, bár Sojgu szerint az Egyesült Államoknak „pontosan ez a célja”.

A tisztviselő azzal zárta gondolatait, miszerint újabb kockázatként értelmezhető az AUKUS Ausztráliában tervezett, atomtengeralattjáró-flotta fejlesztésére irányuló terve, amelynek végrehajtása komplex negatív hatással lesz a globális és regionális biztonságra nézve.