Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,203 $

Rejtélyes halpusztulás történt az Oderán, a felelősöket keresi a lengyel kormány

Egyelőre nem derült ki, mi okozta az állatok halálát, a nyomravezetőnek azonban hatalmas jutalmat ígértek.

Fotó: Haltetemeket emelnek ki a német-lengyel határfolyó, az Odera vizébõl a kelet-németországi Lebusban 2022. augusztus 13-án. A folyóban több tonna haltetemet találtak, a lengyel környezetvédelmi miniszter szerint az eddigi vizsgálatok megnövekedett sótartalmat mutattak ki a vízben, de higanyt nem. MTI/AP/DPA/Patrick Pleul
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

Hatalmas környezeti katasztrófa fenyegeti az Odera folyót, amely Csehországon, Lengyelországon és Németországon áthaladva a Balti-tengerbe ömlik; az elmúlt két hétben több tonna elpusztult halat láttak a víz színén lebegve vagy a folyó partján, az ügy pedig mostanra komoly botránnyá dagadt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint valaki a kockázatok és következmények teljes tudatában nagy mennyiségű vegyi hulladékot engedhetett a vízbe, és kijelentette, hogy az elkövetőt felelősségre fogják vonni. A kormány egymillió zloty – azaz 85 millió forint – jutalmat ígért annak, aki információval tud szolgálni az ügyben. Soron kívül Hamarosan kapható lesz Azahriah és a Tisza cipő limitált kollekciója

Az elpusztult halakat laboratóriumban is megvizsgálták, ahol rendkívül magas sótartalmat mutattak ki, higanymérgezést azonban nem, ami azt jelenti, hogy a halál oka továbbra is tisztázatlan. Egy német médiaforrás azt sugallja, hogy a folyót higannyal mérgezték meg.

„A halak pusztulásának mértéke megdöbbentő. Ez egy olyan csapás az Oderára, mint nagy ökológiai értékkel bíró vízi útra nézve, amelyből feltehetően hosszú ideig nem fog felépülni”

– közölte Alex Vogel német környezetvédelmi miniszter.

A német oldalon önkéntesek százai dolgoztak az elhullott halak összegyűjtésén, a lengyel nemzeti vízgazdálkodási hatóság pedig csütörtökön azt közölte, hogy tíz tonna halat távolítottak el a folyóból – számolt be cikkében a Sky News.

Az északkelet-németországi Mecklenburg-Western Pomerania tartomány hatóságai arra figyelmeztették az embereket, ne halásszanak, és ne használjanak vizet a Szczecin-lagúnából.

Deutsch Tamás sem hiányzik majd a köztévés EP-vitáról

A közelgő EP-választások kapcsán vitát szervez a köztévé, amelyen több párt EP-listavezetője is részt vesz.