Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,30 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
454,89 Ft
Bitcoin
59,042 $

Kiderült, mennyire kell aggódni a fertőző májgyulladás járvány miatt

Szakértők szerint a szokatlanul meleg időjárás kedvez a hepatitis A terjedésének, a betegség megelőzése érdekében pedig nagyon fontos a higiénia, vírus ugyanis szájon át jut a szervezetbe.

Fotó: CDC / Unsplash
Belföld

Czinder Tímea

Szerkesztő
TÉMÁK

Hepatitis A járványra figyelmeztet Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki arra kérte a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat, tájékoztassák pácienseiket a vírus terjedési módjáról, valamint a megelőzés lehetőségeiről.

Pusztai Erzsébet infektológus elmondása szerint nagyon fontos, hogy mindenki megőrizze nyugalmát, a vírus ugyanis már évtizedek óta jelen van, sokan pedig tünetmentesen át is estek rajta gyermekkorukban, így védettséget szerezhettek. Soron kívül Dublőrrel segített a jogsiszerzésben egy kecskeméti férfi, 700 ezret kapott érte

„„A mostani, kisebb mértékű szaporodásnak talán az az oka, hogy részben melegebbek a vizek, és a kisebb tavak esetén a melegvízben tovább fertőzőképes maradhat ez a vírus”

– fogalmazott a szakember.

Az ATV Híradó információi szerint a fertőző májgyulladásos megbetegedése jelentősen csökkent Magyarországon, 2020-ra már csak 28 esetet regisztráltak, az idei év első hét hónapjában azonban ez a szám 346-ra szökött, amelynek több mint felét Budapestről jelentették.

Rusvai Miklós virológus hangsúlyozta, a hepatitis A általában higiéniás problémák miatt szokott felbukkanni, jellemzően árvizek kapcsán, vagy akkor, ha szennyvízzel öntöznek zöldségeket, gyümölcsöket. Hozzátette, kockázatot jelent a folyókba ömlő szennyvíz is, mivel az aszály miatt az kevésbé tud felhígulni.

A fertőzés első jelei a gyomortáji fájdalom, étvágytalanság és hőemelkedés lehet, a vírus jelenléte azonban a széklet és vizelet színét is megváltoztathatja. Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője hozzátette, a komoly klinikai tünetek közül a sárgaság a legszembetűnőbb, ami akkor jelenik meg, amikor a beteg már nem fertőz.

A vírus közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton terjedhet, kivédésére azonban kétféle vakcina is kapható a patikákban. Amennyiben a járványügy regisztrál egy beteget, a környezetébe tartozókat a tisztiorvosi szolgálatnak térítésmentesen be kell oltania.