Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Visszaesett a Fidesz támogatottsága, de a párt kemény magja még mindig támogatja

A kormány által meghozott intézkedések, mint a katatörvény módosítása és a rezsiemelés együttesen azt eredményezte, hogy a fideszesek elfordultak a kormánypárttól.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belpolitika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Idea Intézet legfrissebb felmérése szerint a kormány intézkedései miatt a Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából: a teljes népesség körében 8, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 6 százalékponttal kevesebb választó támogatja a Fideszt.

A közvéleménykutató felmérése szerint a Fidesz támogatottsága visszatért a 2022-es választási kampányt megelőző, tavaly decemberi szintre, ráadásul a biztos szavazók 3 százalékát is elvesztette a párt, ugyanis a korábbi 54-ről 51 százalékra esett vissza a Fidesz támogatottsága. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Ha egy kicsi mélyebben beleássuk magunkat az adatokba, kiderül, hogy a kormány negatív közpolitikai döntései ugyan nehezen érintették a fideszeseket, mégsem rengették meg őket igazán. A biztos szavazók körében tehát nem történt nagyon komoly visszaesés, ám azok körében, akik csak azért szavaztak a Fideszre, mert hangzatos ígéretekkel kampányoltak, kifejezetten csalódottak, és átvándoroltak az ismeretlen preferenciájúak táborába.

A teljes népességet nézve ugyanis júliusban 6 százalékponttal esett vissza a kormánypárt támogatottsága, miközben a pártpreferenciájukban bizonytalan, pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív polgárok aránya pontosan ennyivel emelkedett.

A csalódott kormánypárti szavazók azonban nem az ellenzék felé fordultak, így az ellenzéki pártok közvetlenül nem tudtak profitálni ebből. Ha az ellenzéki pártok támogatottságát nézzük, nem történt túlzottan sok változás: a legerősebb párt továbbra is a DK, mely 5 százalékpontos emelkedéssel 17 százalékos támogatottságot élvez, míg a Mi Hazánk 9 százalékon áll.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. július 27. – augusztus 7. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.