Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,881 $

Sajtóértesülések szerint Horvátország egyetlen gáztárolója 61 százalékos töltöttségi szinten áll

Noha ez az arány akár üdvözlendő is lehetne, valójában 10 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

...svg content...Nyomásmérõ órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldrõl a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelõen érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll. MTI/Czeglédi Zsolt
Európa

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban – írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.

A Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslavacka) megyei Okoliban lévő földgáztároló maximális kapacitása 5050 gigawattóra, és augusztus 12-re valamivel több mint 3000 gigawattóra gázt tároltak be. Soron kívül Orbán Viktor besétált egy hódmezővásárhelyi sörözőbe

Az Európai Unió szakminisztereinek júniusi megállapodása szerint a tagállamoknak novemberig kell 80 százalékos szintre feltölteni gáztárolóikat, hogy felkészüljenek az orosz gázszállítások esetleges korlátozására.

A horvát kormány június elején 270,8 millió köbméter földgáz (mintegy 2500 gigawattóra) beszerzésére és Okoliban történő tárolására kötelezte a kizárólag állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Műveket (HEP), hogy a téli időszakban is biztosítva legyen a zavartalan ellátás a hazai piacon.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök július végén a sajtónak úgy nyilatkozott: a tározó feltöltése a terv szerint halad, hangsúlyozva, hogy a beszerzésért HEP felel, a folyamatokat pedig a gazdasági minisztérium felügyeli. Az elképzelések szerint a fűtési szezonra a tárolóknak el kell érni a 90 százalékos töltöttségi szintet.

A Jutarnji List című horvát napilap pénteken arról írt: amíg egész Európa „gáz és tárolók után fut”, hogy megfelelő tartalékokat halmozzon fel a bizonytalan időszakra, addig Horvátország nem kívánja növelni kapacitásait.

A lap úgy értesült: a német Astora vállalat az ausztriai Haidachban lévő gáztárolójában mindegy 7 terawattóra nagyságrendű energiatárolási lehetőséget kínált, de a horvát gázkereskedők nem érdekeltek a kapacitások lefoglalásában.

Horvátország egyetlen gáztárolója – más európai gáztárolókhoz hasonlóan – kereskedelmi alapon működik, kereskedelmi cégek vásárolnak benne kapacitásokat és saját érdekeik szerint kereskednek a gázzal.

Horvátország gázellátásának 57 százaléka az Omisaljban épült, krki LNG-terminálon (cseppfolyósított földgáz-terminál) keresztül érkezik Horvátországba, 21 százaléka hazai termelésű földgáz, 22 százaléka pedig Oroszországból származik. A teljes gázfogyasztás felét a háztartások használják fel, 27,7 százalékát a távfűtő- és hőerőművek, 11,3 százalékát az ipar és 15 százalékát a Petrokemija műtrágyagyár.

(MTI)