Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Új szállítási móddal szerezne be gabonát Ukrajnából Spanyolország

Egy kísérleti projekt keretében 600 tonna kukoricát szállítanának Ukrajnából Spanyolországba.

Fotó: Twenty20
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A spanyol kormány elindított egy kísérleti projektet, melynek keretében vonattal szállítanának kukoricát a háború sújtotta Ukrajnából a mediterrán országba – mindezt a spanyol közlekedési minisztérium jelentette be egy szerdán kiadott sajtóközleményben.

Elmondásuk szerint a hivatal egyelőre egy „kísérleti projekt keretében vizsgálja a gabona vonattal történő szállításának lehetőségét a tengeri szállítás alternatívájaként vagy kiegészítéseként”. A minisztérium kifejtette, hogy első körben 25 konténert küldtek a lengyel-ukrán határra, hogy 600 tonna ukrán kukoricát szállítsanak Spanyolországba. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

„Ez egy teszt, amely során a minisztérium a gabona vasúti szállításának műszaki és gazdasági megvalósíthatóságát kívánja demonstrálni az Európát átszelő vasútvonalon, tette hozzá a minisztérium.

A harcok februári kezdete óta az ukrán gabona exportja megbénult, a fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást.

Július 22-én Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodott arról, hogy biztonságos tengeri folyosókat hoz létre a kereskedelmi hajók közlekedésére a Fekete-tengeren.

Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. A két egyezmény célja, hogy enyhítse a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség.

A több hónapos blokád után először augusztus elsején hajózott ki egy több mint 26 ezer tonna kukoricát szállító hajó Odesszából. A hatóságok szerint eddig összesen nyolc teherhajó indult útnak.

(MTI)

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.