Újabb ágazat került nehéz helyzetbe, eltűnhet a cukor a boltok polcairól
A méltatlanul alacsony felvásárlási árak miatt néhány év alatt majdnem felére csökkent a cukorrépatermő területek mérete, az aszály pedig további csapást mért a termésre.
Hamarosan komoly problémákba ütközhet, aki cukrot szeretne vásárolni a boltban, Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke ugyanis arról beszélt az Inforádióban, Magyarország nem képes elegendő cukrot előállítani, a külföldről történő behozatalnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet.
Méltánytalanul alacsony volt hazánkban a cukor és cukorrépa ára, így a termelők évről évre csökkentették a vetésterületet; 2017-ben még 15,5 ezer hektáron termesztettek cukorrépát hazai feldolgozásra, 2021-re ez azonban 10,5 ezer hektárra, az idei évre pedig csupán 8,6 hektárra csökkent.
A tavaly nyár óta tartó aszály tovább súlyosbította a helyzetet, így idén nem várható jó cukorrépa termés, ami azt jelenti, kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó feldolgozhat Kaposváron, tehát jelentősen drágulhat a cukor a boltokban.
A hiány nem átmeneti jelenség, jövőre sem lesz elég cukor Európában, de a kontinensen kívül is csökkent a kínálat, az árak és a szállítási költségek pedig emelkedtek. Dorogi Árpád szerint most még ellátási nehézségek is fennállnak, így a kereskedelem nem is tudja pótolni a keletkező hiányt Európában.
A szakember szerint Magyarország még a hazai 300 ezer tonnás fogyasztás negyedét sem képes előállítani az idei évben, mivel a tavalyi 80 ezer tonna helyett idén csak 60 ezer tonna körül lesz a termés; a hazai gyártás ellátásához legalább 13-14 ezer hektárnyi területen kellene cukorrépát termeszteni, de még ez sem lenne elegedndő a fogyasztás fedezéséhez.
Tovább fokozza a problémát, hogy Magyarországon a cukor is az árstop alá tartozik, így a cukorkereskedők veszteséggel kénytelenek működni, mert csak a beszerzési árnál alacsonyabb áron árusíthatják a terméket, egyelőre pedig nem látni, hogy a rendelet meddig marad érvényben.