Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,64 Ft
Euró
388,88 Ft
Font
452,11 Ft
Bitcoin
62,965 $

Nincs megállás, folyamatosan emelkednek az ingatlanárak Magyarországon

A Duna House legfrissebb elemzése szerint csökken a kereslet, ennek ellenére folyamatosan növekedik az ingatlanok eladási ára.

Fotó: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő

Az ingatlanok áremelkedése még mindig töretlen, az enyhébb nyár után aktívabb őszi szezonra számít a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek küldött hétfői elemzésében.

Idén számos tényező formálta az ingatlanpiacot, az év eleji rekordok után csökkenni látszik a kereslet, amelyre a szomszédos háborús helyzet, valamint a változó kamatkörnyezet és a kormányzati bejelentések is hatást gyakorolnak. Nehezen meghatározható, hogy milyen irányba mozdul majd el a piac a következő negyedévben – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a közleményben. Hozzátette: a lassuló piaci tendenciák mellett nem várnak szélsőséges zuhanást. Soron kívül 400 fős küldöttséggel érkezik a kínai elnök, aki miatt a légteret is lezárhatják

Az elemzés szerint az átlagos négyzetméterárak emelkedése országosan jellemző, az év első felének adatai alapján vidéken családiházat 330 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehet vásárolni, míg a fővárosban közel a duplájába kerül egy négyzetméter.

Rekordokat döntenek a panellakások is: vidéken átlagosan 443 ezer forintért kelnek el, a fővárosban pedig átlagosan 716 ezer forintot kérnek értük négyzetméterenként. A téglaingatlanok áremelkedésének mértéke visszafogottabb a panelokéhoz képest, azonban az átlagos négyzetméterárak még így is jóval a panelek árszintje felett alakulnak, vidéken 532 ezer forintért, míg Budapesten 846 ezer forintért vásárolhatnak téglaépítésű lakást az érdeklődők.

Országosan nőtt a milliós négyzetméterár feletti ingatlanok aránya, az idei első fél évben a Duna House által értékesített ingatlanok 8 százaléka egymillió forint feletti négyzetméteráron kelt el, a tavalyi alig 3 százalékhoz képest. Csak Budapestet vizsgálva ez az érték 22,5 százalék, míg 2021-ben mindössze kevéssel haladta meg a 10 százalékot.

Érdekesség, hogy az idén már a milliós négyzetméteráron értékesített panellakás sem elképzelhetetlen, egy 36 négyzetméteres lakás 39 millió forintért cserélt gazdát, a népszerű Újlipótvárosban – közölte a Duna House.

Gyorsan zárultak a tranzakciók az elmúlt két negyedévben az adataik szerint az értékesített lakások és házak csaknem 4 százaléka kevesebb mint egy hét alatt talált új tulajdonosra.
A legdrágább ingatlan eddig 860 millióért kelt el, a legkisebb és egyben legalacsonyabb végső áron értékesített ingatlan egy jászberényi hobbitelken álló, 10 négyzetméteres kisház volt, amely 1,1 millió forintért talált gazdára.

A luxusingatlanoké az élmezőny a négyzetméterár alapján az elemzés szerint, a csúcstartó egy II. kerületi, újépítésű, panorámás, jakuzzis és medencés, háromszintes luxus családiház, amiért csaknem 2,3 millió forintot kaptak a régi tulajdonosai négyzetméterenként. A legtekintélyesebb alapterületű, Duna House által 2022-ben értékesített ingatlan egy 1030 négyzetméteres felújítandó kastély volt Veszprém megyében.

(MTI)

Dráma Párizsban, a PSG kiesésével döntős a Dortmund a Bajnokok Ligájában

Eldőlt, melyik csapat jutott be elsőként a Bajnokok Ligája döntőjébe a PSG és a Dortmund közül.

Az USA után olasz egyetemekre is átgyűrűztek a palesztin-párti tüntetések

Azt követően, hogy az Egyesült Államokban már hetek óta jelentős palesztin-párti megmozdulások zajlanak a különböző egyetemeken, a jelenség az olaszországi felsőoktatási intézményekre is átterjedt.