Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,68 Ft
Euró
383,91 Ft
Font
450,72 Ft
Bitcoin
69,169 $

A Srí Lanka-i kormány drákói szigorral bánik a tüntetőkkel

Ranil Wickremesinghe, az új elnök azon dolgozik, hogy elfojtsa az elődjét megbuktató tömegtüntetéseket.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Eranga Dzsajavardena
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Srí Lanka-i kormányt igen komoly vádakkal illetik, melyek úgy tűnik sajnos helytállóak: a Gotabaya Rajapaksa elnöki tisztségének megbuktatásában részt vevő tüntetők rendre megfélemlítéssel, megfigyeléssel és önkényes letartóztatással szembesültek az elmúlt napokban.

A helyi rendőrség az elmúlt napokban rekordszámú tüntetőt vett őrizetbe, mivel a kormány az újonnan kinevezett elnök, Ranil Wickremesinghe vezetésével megpróbálta elfojtani a tömeges tiltakozásokat, melyek július elején az ország elhagyására és lemondásra kényszerítették Rajapaksát. Soron kívül Orbán Viktor besétált egy hódmezővásárhelyi sörözőbe

Miután Rajapaksát megbuktatták, az Aragalaya néven ismert tiltakozó mozgalom Wickremesinghét pécézte ki, és azonnal lemondásra szólította fel, mivel azzal vádolják az újonnan kinevezett elnököt, hogy „hiányzik belőle a legitimitás és a közvélemény sem támogatja”, de azt is a fejéhez vágták, hogy még mindig támogatja a Rajapaksa családot, annak ellenére, hogy csődbe vitték az országot.

Noha Wickremesinghe jelezte a tüntetőknek, hogy támogatja őket, amióta hivatalba lépett érdekes módon kijelentette, hogy a tüntetők mind „fasiszták”, és az állam konkrétan teljes erejét bevetette a tüntetők ellen, akik szerinte megszegték a törvényt.

Hivatalba lépése után egyik első intézkedése volt, hogy szükségállapotot hirdetett az országban, ezzel együtt pedig széles körű jogkörökkel hatalmazta fel a rendőrséget, hogy jóformán bárkit őrizetbe vehessenek. Július 22-én kora reggel pedig a hadsereget hatalmazta fel arra, hogy oszlassa fel a tüntetést, és foglalja vissza az elnöki titkárság elfoglalt épületét – az akció azonban nem ment zökkenőmentesen, több mint 50 ember megsérült, köztük ügyvédek és újságírók.

Azóta pedig aktivisták, tüntetők és emberi jogi szervezetek is arról számoltak be, hogy a tiltakozó mozgalom kiemelkedő személyiségei szisztematikusan a kormány célkeresztjébe kerültek: több mint 100 embert, köztük egy buddhista szerzetest tartóztattak le, a bíróságok pedig utazási tilalmat rendeltek el, miközben a rendőrség házkutatást tartott a tüntetők otthonaiban, a biztonsági szervek pedig elfogták a tüntetőket és több órán át kihallgatták őket.

Úgy tűnik, hogy a kormány egyik célpontja Jeewantha Peiris, egy katolikus pap, aki a tiltakozó mozgalom egyik legismertebb alakja, s nyíltan kiállt a kormány ellen: a rendőrséget utasították, hogy a helyszínen tartóztassák le, ráadásul két templomnál is razziáztak, a pap után kutatva.

Peiris a Guardiannek nyilatkozva megosztotta, a bírósághoz fordult, hogy védelmet kérjen a letartóztatás ellen, de időközben kénytelen volt menedéket keresni, mivel a rendőrség továbbra is lázasan kutat utána, ráadásul családja arról értesítette, hogy a rendőrség már nem csupán az ő, de szülei házánál is kutakodott és a hollétéről érdeklődtek.

A katolikus pap úgy fogalmazott, már szó szerint érezhető, hogy a kormány megfélemlíti és elnyomja a tüntetőket, annak ellenére, hogy ő és társai mindig békésen és erőszakmentesen tüntettek. Ennek ellenére most az összes tüntető célponttá vált, különösen a szervezők, akiket célba vesznek, majd terrorcselekmények elkövetésével vádolják őket, ami nyilvánvalóan hamis vád, ennek kapcsán pedig Peiris kijelentette: „ez az elnök antidemokratikus”.

Orbán Viktor Karácsony Gergelynek üzent: „Bukorvári van, új főpolgármester lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja jó vezetőnek Karácsony Gergelyt, aki Szentkirályi Alexandra szerint csak egy báb, valójában Gyurcsány Ferenc irányít Budapesten.

Magyar Péter reagált Orbán Viktor Varga Juditról tett nyilatkozatára

Magyar Péter ismét Varga Juditról nyilatkozott, két témában is megemlítette a volt feleségét, aki ugyan már nem politikus, kapcsolatba maradt a kormánnyal.